«Αν δεν ψηφίσετε τη συμφωνία, δεν θα μπείτε στο ΝΑΤΟ»

Το μήνυμα προς την πΓΔΜ πως εάν η συμφωνία επίλυσης του ζητήματος για την ονομασία, που υπογράφηκε στις Πρέσπες δεν επικυρωθεί από το επικείμενο δημοψήφισμα στη χώρα, τότε οι γείτονες δεν έχουν καμία πιθανότητα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έστειλε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

propoli

«Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ψευδαίσθηση και μόνο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εκτός από την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ξέρω ότι κάποιοι στη χώρα, μπορεί να πουν και «όχι» για το δημοψήφισμα και «ναι» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως τέτοια εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα δεν μπορεί να υπάρξει και ένταξη στη Συμμαχία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Και συνέχισε προτρέποντας τους πολίτες της πΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σε λίγες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι «το δημοψήφισμα θα έχει αίσια έκβαση» και πως η χώρα του «θα μπορέσει αμέσως μετά να προχωρήσει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και των υποχρεώσεων που τις αναλογούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο και αφορά τις τροποποιήσεις του Συντάγματος».

Loading