«Απαγορεύεται» η λέξη ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η λέξη ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακουστεί πολλές φορές από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να δώσει έμφαση στην Προοδευτική Συμμαχία, επιλογή που θα καταστεί ακόμα πιο καθαρή με τη δημοσιοποίηση αυτήν την εβδομάδα της πολιτικής διακήρυξης του νέου σχήματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Θεωρείται βέβαιο, μάλιστα, ότι αυτή η διακήρυξη δεν θα βρει σύμφωνους αρκετούς στην Κουμουνδούρου, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ στη ριζοσπαστική Αριστερά κι όχι στην Κεντροαριστερά.

Ο σχεδιασμός, πάντως, της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν τελειώνει στις 26 Μαΐου, αλλά πηγαίνει ακόμα πιο μακριά, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται ακόμα και η τέλεση ιδρυτικού συνεδρίου της Συμμαχίας, αναλόγως του πότε θα στηθούν οι βουλευτικές κάλπες και τι χρονικά περιθώρια θα υπάρχουν.

Ακόμα και πλήρης αποπληρωμή ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και πλήρους αποπληρωμής του ΔΝΤ, κίνηση την οποία θα επιχειρήσει να εντάξει στο προεκλογικό της οπλοστάσιο ως απόδειξη της πλήρους απεμπλοκής της χώρας μας από τα μνημόνια, αν βεβαίως ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκλογές.

Κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει επί του θέματος το Κοινοβούλιο της Γερμανίας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές φωνές που επιθυμούν να μην χαλαρώσει η αυστηρή στάση του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα, η οποία υπενθυμίζει, για να πείσει περί του δίκαιου των επιχειρημάτων της, πως η πρόωρη αποπληρωμή έγινε δεκτή για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Loading