«Έτσι απελευθερώσαμε τους στρατιωτικούς»!
«Έτσι απελευθερώσαμε τους στρατιωτικούς»!

«Έτσι απελευθερώσαμε τους στρατιωτικούς»!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Τις ενέργειες οι οποίες οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπερπροβάλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο αλλαγής της ατζέντας από την τραγωδία στο Μάτι.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως έχοντας πάντα ως απαρέγκλιτη προτεραιότητα την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο ακέραιο, η Ελλάδα επέμεινε σταθερώς στο δρόμο της διπλωματίας,  διατηρώντας ανοιχτούς πολυεπίπεδους διαύλους με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν τη χρονική περίοδο.

Οι ίδιες πηγές ξεχωρίζουν τις τρεις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία το 2015- 2016 και τις συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά που συνεισέφεραν καθοριστικώς στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την οικοδόμηση της ευρωτουρκικής στρατηγικής σχέσης και  την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Δίνουν, επίσης, έμφαση στη στήριξη στη δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, καθώς και στη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στη διατήρηση των ευρωτουρκικών διαύλων.

Την ίδια ώρα, αισθάνονται δικαιωμένοι για την επίσκεψη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν- για πρώτη φόρα επίσκεψη Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια- στην Αθήνα, καθώς και για τη μη προσχώρηση της Ελλάδας στη λογική επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, αυτών των διμερών σχέσεων εντάθηκαν οι επαφές μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων (πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, γενικός γραμματέας υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην Τουρκία, Α/ ΓΕΕΘΑ) προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών κι αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις που είχε η παράνομη κράτησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές στηλιτεύουν σήμερα εκείνους που τότε είχαν απαξιώσει αυτήν τη συνάντηση- κυρίως τη ΝΔ-, ενώ σημειώνουν πως είναι πλέον προφανές ότι η Ελλάδα ουδέποτε μπήκε σε παζάρια.

Τονίστηκε, αντιθέτως, πως η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα ακολουθήθηκαν κι ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το ποινικό και δικονομικό μας σύστημα διαδικασίες.

Παραλλήλως, η χώρα μας ανάδειξε σταθερώς και δυναμικώς το ζήτημα στις συνομιλίες με τους συμμάχους κι εταίρους της και σε διεθνή κι ευρωπαϊκά fora, προκειμένου να ασκήσει επιπλέον πίεση.

Δεν είναι τυχαίο πως το αίτημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας εντάχθηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτοχρόνως, τέθηκε επιτακτικώς από τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας, ενώ αναδείχθηκε επιμόνως στο ΝΑΤΟ, τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο κι από τους κ.κ. Κοτζιά και Καμμένο.

Το ζήτημα, επίσης, τέθηκε επανειλημμένως στις γερμανοτουρκικές κι αμερικανοτουρκικές συνομιλίες, ενώ τέθηκε και στη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν τον Απρίλιο, αφού λίγες ημέρες πριν είχε αναφερθεί σχετικώς ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Θέλει να τα ξαναβρεί με τους Ευρωπαίους

Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος είναι και η προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη- μελή της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, συνάντηση με Άνγκελα Μέρκελ, προσέγγιση με Αυστρία), σε μια χρονική περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση.

Η Τουρκία προέβη σε αυτήν την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα των Ελλήνων αξιωματικών είχε καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Loading

Play