INTIME

Αποστάσεις από τους Podemos κρατά τώρα ο Τσίπρας

Ηχηρά καμπανάκια ήχησαν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία και η βαριά ήττα των Podemos, που είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν στο 14,3% από το 21,2% που είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2016.

propoli

Η ίδια εικόνα και στην Ιταλία, όπου το κόμμα 5 Αστέρια, μετράνε απώλειες με διαρροές προς το κόμμα του Σαλβίνι.

Συνεπώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ίδια τύχη.

Τι συνέβη με τους Podemos

Οι Podemos, συνεχιστές του κινήματος των Αγανακτισμένων, υποχωρούν ενώ τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς και τα νέα σχήματα της κεντροδεξιάς, όπως οι φιλελεύθεροι Ciudadanos στην Ισπανία, ανακτούν δυνάμεις.

Η ήττα των αριστερών λαϊκιστών του Πάμπλο Ιγκλέσιας, δεν είναι άσχετη με την τύχη και τις κυβερνητικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστική η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, κατά το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών,όπου φαίνεται πως έκανε ό,τι… δεν γνωρίζει τους Podemos.

Οι ελληνικές κυβερνητικές επιλογές αλλά και η αποκάλυψη για την αγορά από το ζεύγος Ιγκλέσιας, μιας εντυπωσιακής βίλας, στο πιο ακριβό προάστιο της Μαδρίτης ήταν αρκετά για να διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών αλλά και για την κατάρρευση του δήθεν αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος και στην Ιβηρική χερσόνησο.

Οι ελληνικές αντιδράσεις

Νερό στο μύλο όσων κάνουν λόγο για τελειωτική απομάκρυνση Τσίπρα από τους Podemos ρίχνει η επικράτηση του Πέτρο Σάντσεθ και η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Στην δήλωσή του για την νίκη των σοσιαλιστών του Πέτρο Σάντσεθ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει ότι δεν γνωρίζει τους Podemos και πανηγυρίζει για την νίκη της Αριστεράς. Ούτε μια κουβέντα δεν είχε να πει για την κατάρρευση των παλαιών του συμμάχων.

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία», σχολίασε ο κ. Τσίπρας στο Twitter, «και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μην βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη».

Του το υπενθύμισε όμως η Φώφη Γεννηματά, που στην δήλωσή της για την επικράτηση των σοσιαλιστών, προσέθεσε στα συγχαρητήρια στον «σύντροφό» της στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, Πέδρο Σαντσεθ:

«Μετά την νίκη και στην Φινλανδία, τα σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της δεξιάς. Ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην ακροδεξιά, αλλά και στον λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που χθες υπέστησαν δεινή ήττα».

Οσο για την ΝΔ μπορεί να μην έχει λόγους να πανηγυρίζει για την ήττα του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος, μπορεί όμως να έχει την ικανοποίηση ότι και στην Ισπανία, ο αριστερός λαϊκισμός τύπου ΣΥΡΙΖΑ, «πνέει τα λοίσθια».

Ενδιαφέρουσα ήταν η προσέγγιση Τσακαλώτου ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ήττα των συντηρητικών, πρόσθεσε: «Η Νότια Ευρώπη εγκαταλείπει το νεοφιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν».

Loading