INTIME

Αποστρατικοποίηση των νησιών ζητά η Τουρκία

Αυξάνεται η θερμοκρασία έντασης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία με τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας να ζητούν τώρα, αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, αίτημα που έρχεται να προστεθεί στην ήδη προκλητική στάση της Τουρκίας στο θέμα των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

propoli

Στο πλαίσιο αυτό μετά την πρόκληση της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο για τα δικαιώματα των νησιών στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση που εξέδωσε αυξάνει την προκλητικότητα εμπλέκοντας και το ΝΑΤΟ σε θέματα του ανατολικού Αιγαίου με αναφορά στις διεθνείς συνθήκες.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, ο εκπρόσωπός της Χαμί Ακσόι απαντά στις τοποθετήσεις των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, αναφέροντας ότι αρκετές συνθήκες, όπως αυτές της Λωζάνης και του Παρισιού, δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα και προβλέπουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος κάνει αναφορά και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για αποστρατικοποίηση των νησιών έκανε λόγο πριν από 20 ημέρες περίπου και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«Όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δεν πρέπει να είναι ζημιογόνα για τις εθνικές πολιτικές όποιου συμμάχου στο ΝΑΤΟ» σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι συμφωνήθηκε πως τα πλοία του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην περιοχή δεν πρέπει να επισκέπτονται τα λιμάνια για ανεφοδιασμό στα νησιά. Συμπλήρωσε δε με νόημα πως «επιχείρηση του ΝΑΤΟ, δεν σημαίνει και ανοχή της Τουρκίας».

Εξάλλου, το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την καλεί να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια, ενώ σημειώνει πως τα όποια προβλήματα υπάρχουν μπορούν να λυθούν με αμοιβαία κατανόηση.

Loading