Αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής
INTIME

Αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής

Του Σταμάτη Βαλασιάδη

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, κατά τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 (221 «Ναι», 46 «Όχι», 3 «Παρών») και παρ. 5 (220 «Ναι», 47 «Όχι», 3 «Παρών») «προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» υπερψηφίστηκε με την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών· αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Διαφωνούν, βέβαια, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το κατά πόσο δεσμεύεται η επόμενη Βουλή από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων. Δεν πάει, ωστόσο, σε 2η ψηφοφορία, καθώς δεν συγκέντρωσε 151 ψήφους, η αναθεώρηση του σχετικού άρθρου 30 παρ. 1 (148 «Ναι», 20 «Όχι», 3 «Παρών»), 34 παρ. 1 εδάφιο Β (147 «Ναι», 21 «Όχι», 2 «Παρών») και 35 παρ. 2 περιπτ. γ΄ και 41 παρ. 5 (150 «Ναι», 18 «Όχι», 2 «Παρών»).

Την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών συγκέντρωσε επίσης η αναθεώρηση του άρθρου 62 «προς την κατεύθυνση περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής» (237 «Ναι», 33 «Όχι», 1 «Παρών»), του άρθρου 86 παρ. 3 «προς την κατεύθυνση περιορισμού των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας» (253 «Ναι», 17 «Όχι») και του άρθρου 101 Α «προς την κατεύθυνση περιορισμού της δυνατότητας ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών, της διευκόλυνσης του τρόπου επιλογής των μελών τους και της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου τους» (231 «Ναι», 34 «Όχι»). Ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο (για μία ψήφο) με την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 «προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι το πεδίο ισχύος του άρθρου αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων» (179 «Ναι», 92 «Όχι»).

Το άρθρο 3 παρ. 1 «προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους» χρειάστηκε… επανακαταμέτρηση για να περάσει, καθώς αρχικά (όπως φαίνεται και στο διορθωμένο Πρωτόκολλο Ψηφοφορίας με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα) είχαν βρεθεί μόνο 150 «Ναι». Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε 151 «Ναι», 101 «Όχι», 19 «Παρών». Χωρίς να… χρειαστεί η επανακαταμέτρηση, πέρασαν η παρ. 2 (151 «Ναι», 102 «Όχι», 19 «Παρών»), η κατάργηση της παρ. 3 που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα π.χ. μετάφρασής της στα νέα ελληνικά, μόνο ύστερα από έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου (167 «Ναι», 101 «Όχι», 4 «Παρών»· υπερψηφίστηκε και από το ΚΚΕ) και η προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο (153 «Ναι», 115 «Όχι», 4 «Παρών»).

Υπερψηφίστηκαν επίσης προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου, την κρατική εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους, την καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικές παροχές υγείας, την κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών (όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια), την ίση αμοιβή ανεξάρτητα από την ηλικία, την απαγόρευση της επίταξης για την αντιμετώπιση των απεργιών, την καθολική ασφαλιστική κάλυψη στο πλαίσιο δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος, την υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα διεθνών συνθηκών που προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του κράτους, την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό, την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, των δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία και του αναλογικού εκλογικού συστήματος, τον ορισμό από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε βουλευτών απόδημου Ελληνισμού, το προσωρινό κώλυμα εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους και την απονομή εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

Loading

Play