Από πού θέλει να αντλήσει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να είναι αυτός που θα διορίσει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, μολονότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις ακόμα κι από καθηγητές Νομικής φίλα προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Μιχάλης Σταθόπουλος.

propoli

Το κυβερνητικό επιτελείο βασίζει το σκεπτικό του σε νόμο του 2010 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, σύμφωνα με τον οποίο το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί Διάσκεψη των Προέδρων στην περίπτωση διάλυσης της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έλαβε την Τετάρτη την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας για να προχωρήσει, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα- μετά, δηλαδή, από το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών-, στην επίμαχη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, που θα είναι και η τελευταία πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Άγνωστο, πάντως, παραμένει τι θα πράξει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία διαφωνεί έτσι κι αλλιώς με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται πρωτίστως για μια μάχη επιβίωσης, το οποίο σημαίνει κατ’ αρχάς τη σταθεροποίηση στο περίπου 24% της ευρωκάλπης και στη συνέχεια στην ενίσχυση αυτού του ποσοστού.

Από τη στιγμή που η ΝΔ διαθέτει περισσότερες δεξαμενές στα δεξιά της για να αντλήσει ψήφους, στην Κουμουνδούρου θα εστιάσουν στην προσέλκυση των ψηφοφόρων κυρίως του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ 25 και δευτερευόντως σε αυτούς των συριζογενών κομμάτων (Πλεύση Ελευθερίας και ΛΑΕ), στους απέχοντες από την κάλπη της 26ης Μαΐου, αλλά και σε όσους ψήφισαν την αξιωματική αντιπολίτευση για τιμωρητικούς λόγους, αλλά δεν έχουν γκρεμίσει τις γέφυρες πίσω τους.

Συνεχίζεται η στοχοποίηση

Μπορεί, εξάλλου, στην Πολιτική Γραμματεία να κρατήθηκε το επίπεδο (“δεν είναι στη φύση της Αριστεράς οι προσωπικές αιχμές”, μας έλεγε μέλος της), ωστόσο βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πυρ και μανία με Νίκο Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Αλέκο Φλαμπουράρη και Παύλο Πολάκη, χρεώνοντάς τους επικοινωνιακές και διαχειριστικές αδυναμίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι ικανός μόνο για να συσπειρώνει τους φανατικούς υποστηρικτές μας, όχι για να φέρνει καινούριους. Αντιθέτως, διώχνει πολλούς μετριοπαθείς”, σχολιάζει ενδεικτικώς στο Politik μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

 

 

Loading