Αραμπατζή: «Ελλιπής και προβληματική η ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα»

Με αφορμή την ΚΥΑ και τα μέτρα ελέγχου στην αγορά του γάλακτος, η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή αναφέρθηκε στην προβληματική διαδικασία που ακολουθείται.

propoli

«Μετά τις συνεχείς πιέσεις της ΝΔ για την ανάγκη επιβολής τάξης στο πάρτι των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος και ύστερα από τη χθεσινή διαμαρτυρία μας στη Βουλή για το «κρυφτούλι» της κυβέρνησης από τη συζήτηση για το μείζον αυτό θέμα, εδέησε σήμερα η κυβέρνηση να εκδώσει επιτέλους την πολυδιαφημισμένη ΚΥΑ για τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος».

Μετά από έξι μήνες εγκληματικής καθυστέρησης που ρήμαξαν την αιγοπροβατοτροφία η ΚΥΑ αφενός έρχεται καθυστερημένα στη λήξη της γαλακτικής περιόδου, αφετέρου είναι προβληματική και ελλιπής, αφού αγνοεί τα μείζονα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο και αποτελούσαν υψίστης σημασίας αιτήματα των κτηνοτρόφων κατά τη διαβούλευση».

Και ενδεικτικά η βουλευτής της ΝΔ αναφέρει:

1. Δεν αναφέρεται πουθενά πώς και πότε θα δημιουργηθούν οι αναφερόμενες “στελεχωμένες υπηρεσίες στα σημεία εισόδου της χώρας”, του άρθρου 5 της εν λόγω ΚΥΑ, δεδομένου ότι δεν υφίστανται.

2. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να απαγορεύει την ύπαρξη εξοπλισμού υπερδιήθησης στα εργοστάσια παραγωγής Φέτας ΠΟΠ, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για συνέχιση των παρατυπιών.

3. Πουθενά στις κυρώσεις δεν προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας για “ευρήματα που επιφέρουν διοικητικές κυρώσεις”.

4. Νοείται επιτόπιος έλεγχος με προειδοποίηση; Και πότε η προειδοποίηση είναι απαραίτητη και πλήρως δικαιολογημένη;

5. Δεν υπάρχει καμία διάταξη για τον έλεγχο της Φέτας ως τελικού προϊόντος στην εστίαση, όπου και διαπιστώνονται νοθείες με λευκά τυριά, κατώτερης ποιότητας.

6. Δεν υπάρχει καμία διάταξη για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτων πρακτικών προς τους κτηνοτρόφους, όπως αυτές που προβλέπει η πρόσφατη κοινοτική οδηγία.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και για την τύχη των προστίμων στις 24 γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που όλο το 2017 δεν δήλωσαν ούτε ένα κιλό γάλα…»

Loading