INTIME

Αραμπατζή: «Χιλιάδες παραγωγοί στον αέρα λόγω κυβερνητικής ανικανότητας»

Το πρόβλημα με την προκαταβολή της ενίσχυσης των παραγωγών επισημαίνει η Φωτεινή Αραμπατζή, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

propoli

«Μεγάλα προβλήματα προκύπτουν με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης λόγω του χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. Χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται στον αέρα εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας», τονίζει μεταξύ άλλων η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε η κ. Αραμπατζή:

«Μεγάλα προβλήματα προκύπτουν με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Πηγή των προβλημάτων είναι το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού, χιλιάδες αγρότες δεν λαμβάνουν χρήματα που δικαιούνται ενώ ακόμη περισσότεροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ σπεύδουν να δικαιολογηθούν αναφέροντας πως δεν πληρώθηκαν μόνον όσοι δεν προχώρησαν στον προβλεπόμενο αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Ο κ. Αραχωβίτης, μάλιστα, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος αναφέροντας επί λέξει ότι το “το ποσό (που δεν δόθηκε) είναι μικρό, λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ”.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική και τα προβλήματα πολύ πιο εκτεταμένα από όσο υποστηρίζει ο κ. Υπουργός. Και αυτό διότι και οι παραγωγοί που διαθέτουν εκτάσεις οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές αλλά έχουν κάνει ενστάσεις, είναι αμφίβολο εάν θα λάβουν τις επιδοτήσεις την επόμενη χρονιά, ιδίως δε μετά το 2020.

Επιπλέον, αυτοί που δεν έλαβαν φέτος την προκαταβολή, δεν θα πληρωθούν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων. Δηλαδή δεν θα λάβουν ενισχύσεις για το πρασίνισμα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ή τα έσοδα από τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του Πυλώνα ΙΙ της Κ.Α.Π., όπως είναι η βιολογική γεωργία, η νιτρορύπανση και η εξισωτική αποζημίωση.

Επίσης, οι αγρότες διατρέχουν τον κίνδυνο αυστηρών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, ειδικά για τις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθείσας και προσδιορισθείσας έκτασης υπερβαίνει το 20%, όπου χάνεται το σύνολο της επιδότησης.

Οργισμένοι όμως είναι οι παραγωγοί, που προέβησαν σε ενστάσεις, είδαν ωστόσο άδειους τους λογαριασμούς τους!

Παρά το γεγονός ότι έκαναν και με μεγάλο κόστος όλα τα προβλεπόμενα, δηλαδή πρόδηλο σφάλμα, αντιρρήσεις ή αίτηση εξαγοράς για κληροτεμάχια, αναδασμούς, διανομές, ανταλλάξιμα εντούτοις έμειναν εκτός νυμφώνος! Καθώς τα αιτήματά τους δεν εξετάστηκαν ποτέ λόγω της γραφειοκρατίας, του υπερβολικού φόρτου εργασίας και των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, όταν σύμφωνα με πληροφορίες απαιτούνται πάνω από τρία χρόνια για την εξέταση των μέχρι τώρα χιλιάδων αιτημάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι περιοχές στις οποίες δεν έχει γίνει η κύρωση των Δασικών Χαρτών.

Ερωτήματα, βεβαίως, προκαλεί το γεγονός ότι από την πληρωμή λείπουν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ για να συμπληρωθεί το 70% του ποσού της βασικής ενίσχυσης, που όφειλε η Κυβέρνηση να πληρώσει σύμφωνα με τον Κανονισμό και τι μέλλει γενέσθαι με τις περιπτώσεις, που βρέθηκαν εκτός προκαταβολής.

Όσο δε για τους δικαιούχους, που έμειναν απ’ έξω λόγω ΑΤΑΚ θυμίζουμε απλώς τις υποσχέσεις του απελθόντος Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου ότι φέτος δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας μας θα πρέπει να επιλυθεί αμέσως και οριστικά, όχι βέβαια με την απένταξη εκτάσεων ως δασικών αλλά με τα κρίσιμα οριστικά σχέδια βόσκησης και την ενσωμάτωση του νέου ορισμού για τις βοσκήσιμες γαίες, που επιζήμια καθυστερεί η Κυβέρνηση.

Την ώρα, που ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της νέας, ήδη μειωμένης Κ.Α.Π. και θα πρέπει να διασφαλιστεί κάθε ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων είναι μοιραίοι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μειώνουν τις επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας μας.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αντί να πανηγυρίζει για τα αυτονόητα, σήμερα κιόλας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να δώσει, επιτέλους, οριστική λύση στον φαύλο κύκλο που δημιούργησαν, ώστε να μην χαθούν οι πολύτιμες ενισχύσεις τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Loading