«Ασπίδα για τους κυβερνώντες η ασυλία βουλευτών»
INTIME

«Ασπίδα για τους κυβερνώντες η ασυλία βουλευτών»

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ειδική μνεία στο άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, και υπενθύμισε παλαιότερο δική του πρωτοβουλία που δεν είχε βρει ανταπόκριση, ενώ κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι κρύβονται πίσω από την ασυλία και τη «νιώθουν σαν ασπίδα».

Όπως εξήγησε, το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει, γιατί οι πολιτικοί «δεν μπορεί να έχουν προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες».

Παράλληλα, έριξε τα «βέλη» του προς τους κυβερνώντες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί που κάποτε παρίσταναν ότι είναι εναντίον της ασυλίας των βουλευτών, σήμερα κρύβονται πίσω της, τη νιώθουν σαν ασπίδα, αλλά την ίδια ώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για να γίνει πιο χαλαρό το πλαίσιο».

«Κυβερνητική προπαγάνδα περί τέλους των μνημονίων»

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για δυσμενή επικαιρότητα, καθώς «η κυβερνητική προπαγάνδα περί τέλους των μνημονίων προσκρούει στην πραγματικότητα μίας χώρας εκτός αγορών και η οποία υποφέρει από υψηλούς φόρους και εισφορές».

«Και αυτά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ενώ η κοινή γνώμη ασφυκτιά ανάμεσα σε εθνικές ταπεινώσεις και οικονομικά αδιέξοδα, ενώ οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία αντιμετωπίζονται σαν πολυεργαλεία για πολιτικές μεθοδεύσεις».

Το άρθρο 16 του Συντάγματος

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία τολμηρή και ριζική συνταγματική αναθεώρηση και για τα θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνείται να προσυπογράψει την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση μίας σειράς άρθρων του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει να παραπέμψει στις καλένδες την αναθεώρηση του άρθρου 16 και να χάσει άλλη μία δεκαετία. Ας κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16, έστω και με 151 ψήφους, ώστε η επόμενη Βουλή να προσδιορίσει το περιεχόμενό του και να το ψηφίσει με αυξημένη πλειοψηφία», ανέφερε, ενώ απευθύνθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, «ώστε να βάλλει το συμφέρον της χώρας πάνω από τις κομματικές του ιδεοληψίες».

Η γραφειοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης, ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 57η θέση του δείκτη ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, τέσσερις βαθμίδες πιο κάτω από το 2017, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ανάγει σε κανόνα τις απευθείας αναθέσεις», ενώ θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση.

«Δεν γίνεται να έχουμε υγιείς δημόσιες συμβάσεις από ένα γραφειοκρατικό κράτος που δεν λειτουργεί με αξιολόγηση και διαφάνεια», εξήγησε.

Η κριτική του στην κυβέρνηση συνεχίστηκε, καθώς την κατηγόρησε ότι «αναβίωσε τον παλαιοκομματισμό στη χειρότερη μορφή του, όπως συμβαίνει και με τη διαφθορά στο Δημόσιο».

Εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο σε σκάνδαλα, αλλά για τη διαφθορά που εξαπλώνεται και κλιμακώνεται με επιθέσεις εναντίον των θεσμών και με λάσπη εναντίον πολιτικών αντιπάλων.

«Το ηθικό πλεονέκτημα δεν προκύπτει από αυτάρεσκους προσδιορισμούς, αλλά από την πράξη, γι αυτό και η αποκατάσταση τού κύρους της πολιτικής θα είναι προτεραιότητά μου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το Δημόσιο, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και του ελεγκτικού μηχανισμού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας ότι είναι ενδεικτικό πως το Δημόσιο προσλαμβάνει κατά πλειοψηφία αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης αντί για προσωπικό με υψηλά προσόντα, που περιορίστηκε πέρσι στο 11%.

«Αυτό δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης που υπηρετεί πολιτειακές λογικές», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για ειδικό χαρτοφυλάκιο με αρμοδιότητα την οριζόντια χάραξη ψηφιακής πολιτικής.

Loading