Αυγενάκης: Ανοχύρωτοι απέναντι στην επιδημία xylella fastidiosa

Αυγενάκης: Ανοχύρωτοι απέναντι στην επιδημία xylella fastidiosa

Στην ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης για την αποτροπή εισόδου του επικίνδυνου βακτηρίου (xylella fastidiosa) στη χώρα μας αναφέρεται ο γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η επιδημία xylella fastidiosa θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα βακτήρια του κόσμου. Στην Ευρώπη το επικίνδυνο βακτήριο πρωτοεμφανίστηκε το 2013, όπου ανιχνεύθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία και εκτιμάται ότι έφτασε στην Ιταλία μέσω καλλωπιστικών φυτών από την Αμερική.

Το βακτήριο μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξήλωμα, δηλαδή τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό. Εκτιμάται ότι περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, έχουν μολυνθεί στην Απουλία, ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί και στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Θεωρείται ως ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, κατέστρεψε δύο εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδεντρων στην Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για ενδεχόμενη εξάπλωση σε άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες, όπως και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει προειδοποιήσει για «μείζονες επιπτώσεις», αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό.

Για την αποφυγή μετάδοσης του βακτηρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε, εκτός από το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων, και την καταστροφή υγιών δέντρων για τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, n Ιταλία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν επιστημονικώς τεκμηριωμένο σχεδιασμό για να σταματήσει n εξάπλωση της νόσου και σε άλλες Χώρες της E.E. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός που να προφυλάσσει απόλυτα από την επιδημία και την πιθανότητα εξάπλωσης του βακτηρίου.

Στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου βακτηρίου. Όμως, η αύξηση του αριθμού των ευπαθών φυτών και η καταγραφή του σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων και χωρών της Ε.Ε. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι μια και η χώρα μας έχει αποδυναμωθεί στον τομέα της γεωργικής έρευνας και οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι που διεξάγονται είναι υποτυπώδεις ως ανύπαρκτοι. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι στα χιλιάδες φυτώρια που μπαίνουν στη χώρα μας καθημερινά είναι δειγματοληπτικοί, αφού είναι αδύνατο να ελεγχθούν στο σύνολό τους.

Είναι αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων, από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, για τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του βακτηρίου στη χώρα μας και να διασφαλισθεί η προστασία των ελαιόδεντρων και των άλλων ειδών που προσβάλλονται από το βακτήριο. Αφενός η εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ελέγχων κατά την εισαγωγή δέντρων και φυτών στη χώρα μας και αφετέρου η έγκαιρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (επιστημονικοί φορείς, γεωπόνοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, φυτωριούχοι, παραγωγοί,  κλπ) θα συμβάλλουν στην πρόληψη «εισαγωγής» του βακτηρίου».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Έχετε κάποιο σχεδιασμό για την διασφάλιση της αποτροπής εισαγωγής του βακτηρίου στη χώρα μας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δυνητικά μεγάλου αυτού προβλήματος για την ελαιοκομία;

  1. Διεξάγονται προληπτικοί έλεγχοι στις εισαγωγές και στους ελαιώνες;
  2. Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, τα εργαστήρια και το επιστημονικό προσωπικό για την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας;
  3. Ποιες οι δράσεις επίσημης ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και συντονισμένη δράση στον τομέας της πρόληψης;».

Loading

Play