«Αυστηρός έλεγχος της παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος»
INTIME

«Αυστηρός έλεγχος της παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος»

Ακόμη και με τάμπλετ εξοπλίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας να καταχωρούνται άμεσα οι παραβάτες και να καταλογίζεται τάχιστα το πρόστιμο σε αυτούς που εντοπίζονται να υποκύπτουν σε παράνομες πρακτικές, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός του ΥΠ.ΑΑΤ Ολυμπία Τελιγιορίδου, εκτιμώντας ότι μέχρι τη λήξη του 2018 θα θεσπιστεί το αυστηρό πλαίσιο ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.

Ήδη, όπως εξήγησε, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25/11 το σχέδιο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με βάση το οποίο, μεταξύ άλλων, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για τουλάχιστον ένα εξάμηνο και επαναλειτουργία της υπό προϋποθέσεις.

Παράλληλα, με το σχέδιο της προαναφερόμενης ΚΥΑ, θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος και καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος, ενώ διευκρινίζεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος.

«Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ισχυρές πιέσεις από πλευράς των γαλακτοβιομηχανιών, που προσφέρουν χαμηλές τιμές στο γάλα» αναγνώρισε η κ. Τελιγιορίδου σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να καθορίσουμε και να επιβάλλουμε τις τιμές, αλλά μπορούμε –και αυτό κάνουμε– να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος, πετυχαίνοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στο κομμάτι της ιχνηλασιμότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Τελιγιορίδου μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ κάλεσε όλους τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τους αρμόδιους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγεται, «ώστε εάν κάτι μας έχει ξεφύγει να το συμπεριλάβουμε στο σχέδιο που ετοιμάζουμε».

Διεύρυνση των συμμαχιών για διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ μετά το 2020

Την εκτίμησή της ότι «θα διευρυνθούν οι συμμαχίες για τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020» διατύπωσε η κ. Τελιγιορίδου, υπενθυμίζοντας ότι ο «ισχυρός πυλώνας» που έχει ήδη δημιουργηθεί ενάντια στη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ συμπεριλαμβάνει τις εξής έξι χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Φινλανδία και Γαλλία, ενώ «και η Γερμανία κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης και της ελληνικής θέσης, έχοντας μάλιστα υπογράψει σχετικό Memorandum με τη Γαλλία».

Ορόσημο για το τι μέλλει γενέσθαι με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, χαρακτήρισε η ίδια τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα παλέψει δυναμικά με τους συμμάχους της για να μην προχωρήσουν οι μειώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω του Brexit της Βρετανίας, αλλά και των αναγκών στήριξης για το προσφυγικό και την ασφάλεια, ο πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ για μετά το 2020 οδηγείται σε μείωση προϋπολογισμού κατά 5% και κατά 15% ο δεύτερος. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα θα λάβει 18,263 δισ. ευρώ· 14,255 δισ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις, 440 εκατ. ευρώ για αγορές και το υπόλοιπο ποσό θα αφορά την αγροτική ανάπτυξη.

Τονίζεται δε ότι, ακόμη και εάν η χώρα μας πετύχει μαζί με τους συμμάχους της «νίκη», και δεν μειωθεί ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάνει κοινοτικούς πόρους με δημοσιονομικές διορθώσεις, εάν δεν πετυχαίνει τη σύνδεση των στόχων με το αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων, η κ. Τελιγιορίδου υπογράμμισε ότι το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει τις ομάδες παραγωγών, τις συνέργειες, τους νέους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να «παράγονται ποιοτικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, που είναι ζητούμενο για την εξασφάλιση ενός καλύτερου εισοδήματος για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».

Υπογραμμίζεται ότι η κ. Τελιγιορίδου θα μιλήσει για όλα τα προαναφερόμενα σε αποψινή εκδήλωση της Ο.Μ. Γεωτεχνικών του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημαρχείο Λαγκαδά.

Loading

Play