Του Χρήστου Τσαλικίδη
Τέσσερις κεντρικές κατευθύνσεις περιλαμβάνει το πλάνο που έχει καταστρώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναμόρφωση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπως το περιέγραψε στην ομιλία του για τον «Κλεισθένη».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η πολιτική και η κοινωνία έχουν αφήσει πίσω τους «μπλε», «πράσινους» ή «κόκκινους» δημάρχους και περιφερειάρχες. Επισήμανε επίσης πως τώρα που οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν, η μάχη με τα καθημερινά προβλήματα πρέπει να είναι σταθερή και συνεχής.
Αναλύοντας τον «Κλεισθένη» υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ήταν μια μεγάλη θεσμική τομή. Ωστόσο, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να ανοίγει δρόμους, αποτυπώνει μια κλειστή αντίληψη ελέγχου της δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι αλλαγές που οραματίζεται στην αυτοδιοίκηση
Παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για τους δήμους και τις περιφέρειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε χθες είναι οδηγός για τις νομοθετικές ρυθμίσεις της δικής του κυβέρνησης, που θα κατατεθούν εντός του πρώτου εξαμήνου της θητείας της.
«Αυτό σημαίνει τέσσερα πράγματα», εξήγησε:
Πρώτον, «τολμηρός αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων. Προσδιορισμός του τι σημαίνει αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Και μεταφορά με θάρρος στην τοπική αυτοδιοίκηση κρίσιμων τομέων, όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ οι γενικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται και πρέπει να υπακούονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, «αλλά δεν νοείται η τελική απόφαση για ένα σχέδιο πόλης να αποφασίζεται από έναν υπηρεσιακό υπάλληλο σε ένα υπουργείο στην Αθήνα και όχι από το οικείο δημοτικό συμβούλιο».
Δεύτερον, «μια τολμηρή απονομή πόρων στην αυτοδιοίκηση αντί της πειρατείας των αποθεματικών της, που γίνεται σήμερα προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανίζει κίβδηλα πλεονάσματα». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στη δυνατότητα που θα πρέπει να έχουν δήμοι και περιφέρειες να αξιοποιούν με μεγαλύτερη ευελιξία την περιουσία τους.
Τρίτον, «η εποπτεία από το κεντρικό κράτος, πρέπει να γίνεται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αλλά πρέπει, ταυτόχρονα, να γίνεται με γρήγορες και απλές διαδικασίες, που δεν θα εμποδίζουν το έργο της Αυτοδιοίκησης. Στους προϋπολογισμούς, για παράδειγμα, ναι, ο έλεγχος πρέπει να είναι απολογιστικός, αλλά δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των αποφάσεων». Γι’ αυτό, άλλωστε, εκλέγονται οι τοπικοί άρχοντες πρόσθεσε: «Για να αποφασίζουν με τόλμη, να πράττουν με συνέπεια και να αναλαμβάνουν βέβαια την ευθύνη των αποφάσεών τους και των πράξεών τους».
Τέταρτον, «απαιτείται μια γενναία εσωτερική αναδιοργάνωση των δήμων και των περιφερειών, αποσαφήνιση των αναγκών του δυναμικού που απαιτείται. Σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων αποτελεσματικό. Αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμα: Συστήματα αξιολόγησης τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη την άποψη του πολίτη. Συστήματα μέτρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Και τέλος, ένα ευέλικτο σύστημα κινητικότητας μόνο, όμως, με τη συμφωνία του φορέα προέλευσης του προσωπικού και με αντικειμενικά κριτήρια». Δεν γίνεται, το έχω πει πολλές φορές, η κινητικότητα να είναι το εργαλείο με το οποίο τελικά αποψιλώνονται μικροί, νησιωτικοί, ορεινοί δήμοι με αποτέλεσμα να αιμορραγούν σε προσωπικό και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.