«Οι τέσσερις μεγάλες διαφορές μας από τη ΝΔ»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σε τέσσερις «σημαντικές διαφορές», όπως τις χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου, σε σύγκριση με το πρόγραμμα της ΝΔ θα εστιάσει κι ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες προκειμένου να πείσει όσους απείχαν από τις ευρωεκλογές και το 1,1 εκατομμύριο των ψηφοφόρων μικρότερων κομμάτων να στοιχηθούν την Κυριακή με το ΣΥΡΙΖΑ.

Παραλλήλως, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν με νόημα πως ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, αλλά και η αποκάλυψη της επιστολής Καραμανλή για το Μακεδονικό θα μεταστρέψουν την ψήφο πολλών με ωφελημένο το ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη διαφορά αφορά το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η ΝΔ συρρικνώνει τις εισφορές στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης και συντάξεων και την ίδια ώρα ανοίγει την πόρτα στις ιδιωτικές εταιρείες για να εμπλακούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η δεύτερη διαφορά αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται σταθερώς υπέρ της επέκτασης και σε άλλες κατηγορίες των συλλογικών συμβάσεων που εφάρμοσε για 700.000 εργαζόμενους, ενώ η ΝΔ κατ΄ εξοχήν προτείνει ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Η τρίτη διαφορά έχει να κάνει με την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η αναλογία «μία αποχώρηση προς μία πρόσληψη» στο Δημόσιο.

Ο «μύθος του 4%»

Όσο για την τέταρτη διαφορά, αυτή είναι η στρατηγική της οικονομικής ανάπτυξης και των φοροελαφρύνσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ιδιόμορφες τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις που προτείνει η ΝΔ και μάλλον τις παίρνει πίσω, αφού εδράζονται σε ένα ποσοστό ανάπτυξης εξωφρενικό, μη ρεαλιστικό, τον περίφημο «μύθο του 4%».

 

Loading