Α. Αγραφιώτης: Το νέο που πρέσβευε η Γεννηματά δεν υπήρξε

Συνέντευξη στην Δήμητρα Αθανασοπούλου
«Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι η ασφάλεια στη χώρα μας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο,  όπως η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου εδώ και 4,5 χρόνια την βλέπει. Αν τώρα αυτό χαρακτηρίζεται ως αντισυριζαικό μένος,  εγώ θα το έλεγα τεχνοκρατική αντίληψη» λέει στην Politik o Άγγελος Αγραφιώτης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που παραιτήθηκε από το ΚΙΝΑΛ για να συμμετάσχει στη ΧΑΡΤΑ 19.

propoli

Ο Άγγελος Αγραφιώτης  είναι γνωστός για την ενασχόληση του με θέματα ασφαλείας εδώ και τρεις δεκαετίες στον τομέα του  Total Security – Safety – Intelligence. Θεωρείται ειδικός στο Risk Analysis & Crisis Management και έχει βραβευθεί από την Ελληνική Αστυνομία για τη συμβολή του στην καταπολέμηση του εγκλήματος.  

-Παραιτηθήκατε από το ΚΙΝΑΛ και συμμετείχατε στη ΧΑΡΤΑ 19. Για ποιο λόγο και με ποιο όραμα;

«Παραιτήθηκα από το ΚΙΝ.ΑΛ όταν ανακοίνωσαν τις λίστες υποψηφίων βουλευτών και δεν είχα συμπεριληφθεί στη Μαγνησία. Επί 4 χρόνια ήμουν στέλεχος στη γραμματεία Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ και η υποψηφιότητά μου θεωρούταν σίγουρη, ως νέο και άφθαρτο πρόσωπο. Δυστυχώς για εμένα και παρά τις υποσχέσεις,  το παρασκήνιο που λειτουργούσε στο ΠΑΣΟΚ και έχει αποκηρυχθεί και καταδικαστεί από τον κόσμο, συνεχίζει να υφίσταται. Οπότε το νέο και άφθαρτο που ευαγγελιζόταν η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και εγώ είχα πιστέψει, ποτέ δεν υπήρξε.

Το όραμά μας λοιπόν, όσων φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ, ήταν να ιδρύσουμε ένα φορέα που δεν θα εξαρτάται από κόμματα και τζάκια και θα απαρτίζεται από άτομα του προοδευτικού χώρου, νέα και ικανά, με διάθεση να εργαστούν για την Ελλάδα του αύριο. Επιθυμία μας είναι,  η Χάρτα 19 να έχει ενεργό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».

-Ποιος είναι  ο ρόλος σας σήμερα στην προοδευτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ; Και ποια η άποψη σας για τη συμμετοχή ανθρώπων που μέχρι πρότινος ήταν φανατικοί αντισυριζαίοι;

«Αποφασίστηκε η Χάρτα 19 να συμμετέχει στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων. Είμαι στην ιδρυτική ηγετική ομάδα της Χάρτα 19, μαζί με άλλα στελέχη που έχουν φύγει σε διάφορες χρονικές περιόδους από το ΠΑΣΟΚ και προσπαθούμε καθημερινά για τη διεύρυνσή της.

Σε ότι με αφορά, το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας απαντήσω πως,  ως στέλεχος της γραμματείας Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ και αργότερα του ΚΙΝ.ΑΛ και ένας από τους υπευθύνους, λόγω γνώσεων, ενημέρωσης της σελίδας τους στο Facebook, έπρεπε να καυτηριάζω και να σχολιάζω τα κακώς κείμενα της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου. Αν τώρα αυτό χαρακτηρίζεται ως αντισυριζαικό μένος,  εγώ θα το έλεγα τεχνοκρατική αντίληψη».

«Η ανασφάλεια που ζει ο κόσμος δεν είναι fake news»

-Ασχολείστε με τα θέματα ασφαλείας. Ποια είναι η άποψη σας για την ασφάλεια σήμερα στην Ελλάδα;

«Δυστυχώς η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, έτυχε να γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και λέω δυστυχώς επειδή θα μπορούσε στη θέση της να ήταν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Και έγινε με γνώμονα την οριζόντια περικοπή εξόδων και όχι τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας. Έτσι μια σειρά αστοχιών και κακών επιλογών – όχι μόνο τα τελευταία 5 χρόνια-  έχει οδηγήσει την ΕΛ.ΑΣ σε πλήρη αποσύνθεση και έκπτωση στην ασφάλεια των πολιτών και απαιτείται να το ξαναδούν δίχως καθυστέρηση.

Η ανασφάλεια που ζει ο κόσμος δεν είναι fake news, αφού καθημερινά έχουμε εισβολές ληστών μέσα σε σπίτια,  που ξυλοκοπούνται και ληστεύονται υπέργηροι. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες,  επειδή αφορούν στην επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ και μόνο κακό θα έκανα».

-Τι μέτρα θα πρέπει να πάρουμε; Ποιες ζώνες είναι πιο ευάλωτες στην εγκληματικότητα και γιατί;

«Αρκετά θέματα ασφαλείας απαιτούν πολιτική απόφαση που θα οδηγήσει σε λύση ακόμη και με αλλαγή νόμων, ώστε να αντιμετωπιστούν. Θα πρέπει η ΕΛ.ΑΣ καθώς και όλα τα σώματα ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του πυροσβεστικού σώματος και του ΕΚΑΒ, να αναδιαρθρωθούν πραγματικά, με τη συνδρομή επιστημόνων, αφού λάβουμε υπόψη μας κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά στο έγκλημα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η μία κατασταλτική αρχή λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την άλλη,  με δυσάρεστα αποτελέσματα,  όπως πρόσφατα η επιχείρηση των Λιμενικών στα Εξάρχεια.

Σκεφτείτε πως στο Ελληνικό κράτος, σήμερα, υπάρχουν 3 υπηρεσίες, ανταγωνιστικές μεταξύ τους,  που ασχολούνται με την επισύνδεση τηλεφώνων. Έτσι εύκολα αντιλαμβανόμαστε το κομφούζιο που επικρατεί,  αλλά και την άσκοπη δαπάνη ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και υλοποίηση,  με ορίζοντα 20ετίας. Εξυπακούεται πως πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά,  καθώς και ορισμένες τάξεις επαγγελματιών που γίνονται επανειλημμένα  θύματα εγκληματιών. Η ΕΛ.ΑΣ έχει την εμπειρία και τη διάθεση, ώστε με την κατάλληλη καθοδήγηση να περιορίσει αρκετά το έγκλημα. Αυτό που λείπει είναι η γνώση και η ηγετική ικανότητα».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

 

Loading