Γεωργιάδης:«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να κάνει τα αυτονόητα»

Γεωργιάδης:«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να κάνει τα αυτονόητα»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να κάνει τα αυτονόητα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 2ο ετήσιο οικονομικό forum του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με θέμα : «Επανεκκίνηση. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το κλειδί για τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία».

«Δε μας αξίζει πια να ζούμε στη μιζέρια, τώρα πρέπει να κάνουμε μπροστά» πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η επιλογή του λαού να εμπιστευτεί στις εκλογές τον Κ. Μητσοτάκη, «όπου στήθηκε κάλπη» σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει οδηγήσει στο «πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον που έχουμε απολαύσει από το 1974», ενώ πρόσθεσε, επίσης, ότι συντελέστηκε ταυτόχρονα «η απομυθοποίηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς στην Ελλάδα».
«Αν αξιοποιήσουμε αυτό το momentum, θα φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα καμαρώνουμε, θα μας αρέσει, θα έχουμε γίνει παράδειγμα προς μίμηση, παρά προς αποφυγή, συζητήσεις όπως ο νόμος Διαμαντοπούλου θα είναι αυτονόητα πράγματα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε, ότι η μεταρρύθμιση στην παιδεία που είχε επιχειρήσει η τότε υπουργός δεν τελεσφόρησε, εξαιτίας της εναλλαγής κυβερνήσεων με διαφορετικές επιλογές, με αποτέλεσμα να χαθεί μια δεκαετία. Τόνισε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης μόλις χθες εξήγγειλε την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων στα πανεπιστήμια, που συναντούσαν αντίδραση. Έφερε, ως παράδειγμα, την κατάσταση στην ΑΣΟΕΕ μετά τις ρυθμίσεις για το άσυλο και αυτήν που επικρατούσε μέχρι πριν δύο μήνες. Το ίδιο επεσήμανε και για την προσπάθεια να γίνουν στο παρελθόν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, ή παραχωρήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, κ.α.) , οι οποίες επιχειρήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις συνάντησαν αντιδράσεις και καθυστέρησαν, ή κάποιες από αυτές όταν τελικά αυτές έγιναν μετά από μία δεκαετία, το τίμημα και τα κέρδη για το δημόσιο ήταν πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προσφορές.
«Όλα αυτά γιατί γίνανε; Γιατί κάθε ιδιωτικοποίηση ήταν ξεπούλημα, κάθε ξένη επένδυση ήταν φαύλη, κάθε μεταρρύθμιση ήταν, αμάν, να φύγουμε από το μνημόνιο. Δεν υπήρχε ο τρόπος να μιλήσουμε μεταξύ μας σαν κανονικοί άνθρωποι και να συνεννοηθούμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Τι μας προσέφερε η κυβέρνηση Τσίπρα; Ποιό είναι το μεγαλύτερο δώρο; Το μεγαλύτερο δώρο είναι ότι επέτρεψε στον ελληνικό λαό να μπουν σε εφαρμογή αυτές οι ιδέες που φαντασιωνόταν επί πενήντα χρόνια. Και αυτό που έζησε δεν του άρεσε καθόλου» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
«Ε, τώρα πια θα συνεννοηθούμε για το αυτονόητο. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θέλει να κάνει τα αυτονόητα. Αν γίνουν τα αυτονόητα, μη φοβάστε τίποτε, η Ελλάδα θα πάει λαμπρά».
Ο κ. Γεωργιάδης – σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην υφυπουργού Δημήτρη Μάρδα – ο οποίος υποστήριξε ότι τα κάπιταλ κοντρόλς από μόνα τους δεν ήταν εκείνα που δημιούργησαν πρόβλημα στις επιχειρήσεις, αλλά η έλλειψη ρευστότητας – σημείωσε «κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κάπιταλ κοντρόλς κάνουν καλό στην οικονομία» και ότι, εάν ήταν έτσι θα τα εφάρμοζαν όλες οι χώρες.
Πρόσθεσε, ωστόσο, για να μην τον «αδικήσει», ότι ίσως θα είχαν νόημα το 2010, στην «αφετηρία» της κρίσης, για να αποφευχθεί, τότε, η μαζική φυγή κεφαλαίων «και πάλι για ένα βραχύ χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών», ενώ αργότερα όταν εφαρμόστηκαν δεν είχαν πια αποτέλεσμα ως προς αυτό και πρόσθεσε: « Έγινε και σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο και δεν κράτησε τέσσερις μήνες, κράτησε τέσσερα χρόνια, άρα είναι όλο λάθος».
«Τώρα, αν κάτσουμε να τσακωνόμαστε όλοι με τον Βαρουφάκη και τα κάπιταλ κοντρόλ, είναι η μία Ελλάδα. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον είναι η άλλη Ελλάδα, η δεύτερη. Αυτήν θέλουμε» πρόσθεσε ο υπουργός  και, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε :
«Δε θέλω να μείνω περισσότερο στο πως και τι έγινε στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα έζησε, τα σύγκρινε, τα μέτρησε, πήγαμε στις 7  Ιουλίου, ψηφίσαμε, άρα όλα αυτά πάνε κάτω, έχουν κριθεί από την κοινωνία. Κατά τη γνώμη μου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υπερασπίζεται αυτά, απλώς θα μας χαρίσει μια επόμενη τετραετία. Το να υπερασπίζεις ένα παρελθόν, που ο ελληνικός λαός το καταδίκασε δεν έχει καμία σημασία .
Ο υπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική μείωσης της φορολογίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση, λέγοντας:  «Όπου ακολουθήθηκε χαμηλή φορολογία και ελεύθερη οικονομία, η φτώχια μειώθηκε, δεν αυξήθηκε. Γιατί αυξήθηκε η οικονομική δραστηριότητα».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, ήδη, άρχισαν να έρχονται τα «καλά νέα», φέρνοντας ως παράδειγμα την Φάιζερ και τη Σίσκο, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν κέντρα ερευνών τους στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε, ότι με τον νέο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης θα προβλέπεται απλοποίηση των υπηρεσιών, των αδειοδοτήσεων, το ΓΕΜΗ και η φιλοσοφία του νόμου είναι τέτοια που να αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας παρέμενε, παραμένει και εγώ προτιμώ και να παραμείνει η μικρομεσαία επιχείρηση» είπε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας, ότι βεβαίως, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές, αλλά και η οικονομική δραστηριότητα των μικρομεσαίων είναι επίσης δυναμική και έχει άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη.
«Το Ελληνικό, όταν φτιαχτεί, θα δουλεύουν 75.000 άνθρωποι, τεράστιο νούμερο. Φαντάζεστε να φτιάξουμε το οικονομικό περιβάλλον έτσι που η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση να έπαιρνε έναν υπάλληλο; Θα είχαμε δέκα φορές το Ελληνικό, απευθείας».
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι να προστεθούν και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα πρότυπα άλλων χωρών, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για εγγυοδοσία μέχρι κάποιο ποσό δανεισμού από τις τράπεζες, θεσμικό πλαίσιο στα πρότυπα και άλλων χωρών για μικροδανεισμό, ελαφρύνσεις με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για τις start ups, κ.α.
Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε σε εκδήλωση – συζήτηση στην οποία συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος του “Δικτύου”, πρώην υπουργός, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο δήμαρχος Σπάρτης και πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου, πρώην υφυπουργός, Πέτρος Δούκας, παρουσία του πρόεδρου του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορμπίδη.
Χαιρέτισαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου,ενώ βραβεύτηκε για την πολυετή προσφορά της και τη συμμετοχή της στα κοινά μέσα από ΕΕΘ, η Στήβη Σιωζοπούλου.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading