Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο Πολάκης φαντασιώνεται ότι θα με βάλει φυλακή»

Συνέντευξη στην Δήμητρα Αθανασοπούλου
“Ο Πολάκης φαντασιώνεται ότι θα με βάλει φυλακή” δηλώνει στην Politik ο Άδ. Γεωργιάδης. Το ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κλείστηκε στο πολιτικό του γραφείο. Η αίθουσα αναμονής όπως πάντα γεμάτη από απόστρατους μέχρι ανέργους.

propoli

Μπαίνοντας στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη, βλέπουμε τον Θάνο Πλεύρη να βγαίνει. Ανοίγουμε το μαγνητοφωνάκι. Ο τόνος της φωνής του δεν είναι υψηλός. Εκτός τηλεοπτικών πάνελ δεν είναι τόσο… φασαριόζος. Μιλάμε για το δόγμα Πολάκη, για την υπόθεση Παπαντωνίου, για τη Novartis, για την ελληνική δικαιοσύνη, για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επαναλαμβάνει πως είναι δεξιός φιλελεύθερος. Δεν ταυτίζεται με άλλες πολιτικές ιδεολογίες που του έχουν χρεωθεί. Δεν είναι εύθικτος. Μπορούμε να σχολιάσουμε την αλλαγή της εικόνας του, που έχει γίνει πιο mainstream. Όσο τον ακούμε το βλέμμα μας στέκεται στα  κάδρα των γονιών του, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία, απώλεια που τον διαμόρφωσε. Το λέει απερίφραστα. Όπως μιλά για όλα με ευκολία. Γιατί ποτέ του δεν ήθελε να είναι ξύλινος πολιτικός.

-Εδώ και μέρες γίνεται ευρέως λόγος για το δόγμα Πολάκη. Μήπως φοβάστε οτι αυτό το δόγμα εφαρμοστεί και στην υπόθεση της Novartis;
«Το ότι ο κ. Πολάκης θα ήθελε να βάλει φυλακή πρώτα απ’ όλα εμένα και μετά τον Στουρνάρα είναι βέβαιο. Φαντάζομαι πως το φαντασιώνεται κάθε βράδυ πίνοντας τσικουδιές. Είναι όμως απολύτως βέβαιο πως δεν μπορεί να βάλει κανέναν φυλακή χωρίς στοιχεία. Σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου είχε ακουστεί σε κεντρική επιτροπή κυβερνώντος κόμματος αυτό που είπε ο κ. Πολάκης, θα είχε γίνει πολιτικός “σεισμός”. Θα τον είχαν διακόψει οι παριστάμενοι. Αλλά στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά φαίνονται φυσιολογικά».

-Για την υπόθεση Novartis -για την οποία γίνεται τόσος θόρυβος-  ισχυρίζεστε λοιπόν πως δεν υπάρχουν  στοιχεία; Τελικά περί τίνος πρόκειται;
«Τι είναι η υπόθεση Novartis; Θα σας μιλήσω ως πρώην υπουργός Υγείας. Eίναι μια προσπάθεια της εταιρείας Novartis να επηρεάσει γιατρούς για να κάνουν παράνομη συνταγογράφηση. Είναι μια προσπάθεια της εταιρείας, με αθέμιτες πρακτικές, να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Το έχει κάνει αυτό μόνο η εταιρεία Novartis στην Ελλάδα;»

-Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το  ερώτημα είναι αν εσείς είστε καθαρός;
«Βεβαίως!»

“Επί των ημερών μου στο υπουργείο Υγείας η Novartis είχε ζημίες”

-Το πιστεύετε και για τους υπόλοιπους;
«Το πιστεύω και για τους δέκα! Και θα σας πω γιατί το πιστεύω, πέραν της φιλίας και της γνωριμίας μου μαζί τους. Το πιστεύω γιατί κανένας υπουργός δεν είχε  καμία δουλειά να κάνει εξυπηρέτηση στη  Novartis. Ειδικά από τα χρόνια του μνημονίου και μετά. Κανένας υπουργός δεν μπορούσε να κάνει πολιτική στο φάρμακο. Όλοι οι νόμοι για τη φαρμακευτική δαπάνη περνούσαν από την έγκριση της τρόικας. Επιπλέον εμείς μόνο κόβαμε δαπάνη. Επί των ημερών μου η Novartis είχε ζημίες. Γιατί λοιπόν να με… λαδώσει; Για να της κόψω λεφτά;»

-Γιατί δεν εκφράζετε πιο ανοιχτά την άποψή σας για την υπόθεση Παπαντωνίου;  Φοβάστε μήπως γυρίσει μπούμερανγκ;
«Είναι μία εν εξελίξει ποινική διαδικασία. Θα σας  πω τη γνώμη μου όταν καταλήξει η δικαιοσύνη αν είναι ένοχος ή αθώος. Εμένα δεν μου αρέσει η ανθρωποφαγία. Ο κ. Παπαντωνίου διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας όπως όλοι οι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο. Κάθε δήλωση πολιτικού για μια εν εξελίξει ποινική υπόθεση είναι λανθασμένη. Τι να φοβηθώ όμως; Στον Γιάννο Παπαντωνίου βρήκαν 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Αν μου είχαν βρει και μένα αυτό το ποσό, θα έλεγα  βεβαίως “ας με κλείσουν φυλακή μέχρι να αποδείξουν που τα βρήκαν”».

-Η προφυλάκισή του σας βρίσκει δηλαδή σύμφωνο;
«Δεν είναι δουλειά του πολιτικού να σχολιάζει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

-Πώς αποτιμάτε την επικοινωνιακή εκμετάλλευση  της υπόθεσης Παπαντωνίου από την κυβέρνηση;
«Η κυβέρνηση έχει παίξει όλα της τα χαρτιά  στην υπόθεση Παπαντωνίου για να παρουσιάσει τον εαυτό της ως το νέο και όλους τους άλλους ως παλιό. Αυτό είναι γελοίο, γιατί οι στενότεροι συνεργάτες του Γιάννου Παπαντωνίου, του Άκη Τσοχατζόπουλου και του βαθέως ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτοι σε ψήφους και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι λοιπόν αστείο να παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον εαυτό του ως το νέο τη στιγμή που όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε δηλώσει πως θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Σε ποιον να χρεώσουν λοιπόν τον Γιάννο και τον Άκη; Πάντως όχι σε εμάς».

-Η σιωπή Σημίτη  πρέπει να αξιολογείται μόνο αρνητικά;
«Ο κ. Σημίτης δεν ήταν πολιτικός μου φίλος. Δεν τον έχω υποστηρίξει. Έχουν βρει κάτι στον κ. Σημίτη;»

-Ήταν ο  πρωθυπουργός. Δεν είναι αρκετό;
«Προφανώς έχει την πολιτική ευθύνη».

“Ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία”

-Ας πάμε στα δικά σας. Η ΝΔ με ποιον θα συγκυβερνήσει;
«Ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία. Αλλά πέρα από τις αυτοδυναμίες, η ΝΔ πρέπει να έχει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Γιατί μπροστά μας δεν έχουμε μόνο την κυβέρνηση. Έχουμε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, την αναθεώρηση του συντάγματος. Θα χρειαστούμε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες. Και σε αυτήν  την πεντακομματική βουλή -σύμφωνα με την τωρινή δημοσκοπική εικόνα- δεν βλέπω άλλους “συμμάχους”. Ούτε με το ΚΚΕ μπορούμε να συμμαχήσουμε, ούτε με τη Χρυσή Αυγή, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί δεν είστε συνεργάσιμοι στην συνταγματική αναθεώρηση;
«Για να γίνει συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να δεχτεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Τι να πούμε αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια; Αν δεν ψηφιστεί το άρθρο 16 για αναθεώρηση;»

-Η εικόνα σας στα μίντια έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Σε τι οφείλεται αυτή η αλλαγή;
«Αλλάζουμε, ωριμάζουμε! Προσπαθώ να διορθώνω τις αδυναμίες μου! Είμαι καμιά φορά οξύς, φωνάζω, τσακώνομαι. Ποτέ δεν ήθελα να γίνω “ξύλινος” πολιτικός. Αυτό έχει καμιά φορά πολιτικό κόστος».

-Δεν υπάρχει  δηλαδή κάποιος που φροντίζει για την εικόνα του Άδωνι Γεωργιάδη;
«Όχι, δεν υπάρχει κανένας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι αυτό που βλέπετε».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018

Loading