Την Οδησσό της Ουκρανίας επισκέφτηκε ο Αντώνης Διαματάρης

«Η φλόγα του πολιτισμού μας λάμπει στη μακρινή Οδησσό, στον τόπο που συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, μέσω πολιτιστικών φορέων όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter από την Οδησσό ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Οδησσό της Ουκρανίας, ο κ. Διαματάρης συναντήθηκε με φορείς της ομογένειας, με Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, καθώς και με τις αρχές της περιοχής.

propoli

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αρχικά ο υφυπουργός συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό, Αλέξιο Μάριο Λυμπερόπουλο, επισκέφθηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ-Παράρτημα Οδησσού) και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Όρκου των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας από τον διευθυντή του Παραρτήματος Οδησσού του ΕΙΠ, Σ. Παραδεισόπουλο, ενώ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ του Παραρτήματος, Π. Μπούμπουρα, Έλληνα επιχειρηματία και ευεργέτη.

Επιπλέον, ο κ. Διαματάρης επισκέφθηκε τους χώρους του γενικού προξενείου της Ελλάδος στην Οδησσό, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή. Συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Κοινότητας «Γρ. Μαρασλή» της Περιφέρειας Οδησσού, Β. Συμβουλίδη, με μέλη της Κοινότητας και εκπροσώπους άλλων κοινοτήτων των πόλεων της Περιφέρειας, καθώς και με Έλληνες αποδήμους. «Σας ευχαριστούμε που έχετε την πατρίδα στην καρδιά και την ψυχή σας» έγραψε μετά τη συνάντηση στο Twitter ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υφυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επισκέφθηκε παλιές κατοικίες και άλλα αξιοθέατα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο «Ελληνικό Πάρκο» της Οδησσού, ένα σύγχρονο έργο το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα και αποτελεί δωρεά του Έλληνα επιχειρηματία Π. Μπούμπουρα προς την πόλη της Οδησσού και τους κατοίκους της, ως μια σταθερή υπενθύμιση της Ελλάδας και της σημασίας της για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, όπως σημειώνεται.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Διαματάρης συναντήθηκε ακόμα στο Κυβερνείο της πόλης την εκτελούσα χρέη επικεφαλής της Κρατικής Περιφέρειας Οδησσού, κα Σατάλοβα και με τον δήμαρχο Γκενάντι Τρουχάνοφ. Ο Ελληνισμός στην Ουκρανία αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, ανέφερε ο κ. Διαματάρης στην κ. Σατάλοβα, όπως έγραψε σε νέα ανάρτησή του στο Twitter. Όπως κάνει επίσης γνωστό, ο υφυπουργός έθεσε στην Σατάλοβα το θέμα εξεύρεσης γραφείων για τις συνεδριάσεις της εκεί Κοινότητάς μας. Φιλικό ήταν το κλίμα και στη συνάντηση με τον δήμαρχο της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης, όπως ενημερώνει στο Τwitter, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις ιστορικές σχέσεις με τον Ελληνισμό και τη σημερινή παρουσία ελληνικού στοιχείου στην πόλη.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading