Α.Τζαμπαζλή: «ΣΕΠ: Το καινοτόμο εγχείρημα που τα έχει “όλα σ’ένα”»

Του Γ. Χαβιανίδη

propoli

Για το δίκτυο ΣΕΠ, το καινοτόμο εγχείρημα που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και πλέον επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας, μιλά στην Politik η Αναστασία Τζαμπαζλή, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΣΕΠΠΠ) και μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οικονομία, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και τα δημοσιεύματα που τη θέλουν να είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές με τη ΝΔ.

Πως λειτουργεί το Σημείο Εξυπηρέτησης Πελατών

-Τι είναι το δίκτυο ΣΕΠ, τι υπηρεσίες παρέχει και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

«Είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο διαπιστώσαμε ότι έλειπε από την αγορά. Συνήθως ένας καταναλωτής πηγαίνει σε διάφορα σημεία για να κάνει κάποιες εργασίες, όπως η εξόφληση λογαριασμών, τα συμβόλαια ενέργειας, οι ταχυμεταφορές, ακόμη και το να μπει στο Ίντερνετ για να εκτυπώσει κάτι. Όλα αυτά τα καλύπτει το ΣΕΠ, το Σημείο Εξυπηρέτησης Πελατών. Μάλιστα, στις εξοφλήσεις λογαριασμών κάνουμε ό,τι και η Εθνική Τράπεζα και έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε και ληγμένους λογαριασμούς. Πλέον, με αυτήν την πρωτοβουλία αποφεύγονται οι ουρές για υπηρεσίες που πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν μόνοι τους.

Μάλιστα, το ΣΕΠ ενισχύθηκε και στο εμπορικό κομμάτι, καθώς εδώ μπορεί να βρει κανείς γκάτζετ κινητής τηλεφωνίας και προϊόντα ατμίσματος.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ανάπτυξη, υπάρχουν εννέα σημεία στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα επόμενα που ανοίγουν είναι στην Αθήνα, με την προοπτική μέσα στο 2019 να φτάσουμε τουλάχιστον στα 20. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία μας».

-Αν θέλει να επενδύσει κάποιος στα ΣΕΠ, τι πρέπει να κάνει;

«Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γίνει μέλος του συνεταιρισμού και στη συνέχεια να έρθει σε επαφή μαζί μας για να του εξηγήσουμε τι χρειάζεται. Υπάρχει μία εταιρική εικόνα που πρέπει να ακολουθήσει, εντός και εκτός καταστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη η ανάπτυξη του franchising σε κάποιο υψηλό κόστος. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα στην αρχή του εγχειρήματος».

-Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με πρώην πράκτορες του ΟΠΑΠ και αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται και από άλλους ιδιώτες. Ήδη εξετάζουμε σημεία σε Αθήνα, Βέροια και Βόλο από ενδιαφερόμενους. Δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο. Το ΣΕΠ είναι το σημείο όπου είναι όλα σε ένα. Αυτό είναι και το μότο μας».

-Ως επιχειρηματίας και μέλος του ΕΕΘ, θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα της κατάστασης στην αγορά

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Μάλλον κάκιστη θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε, λόγω της υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό πρέπει να αλλάξει, για να έρθει κάποια ανάπτυξη στην αγορά. Κάποια μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΝΔ, όπως η αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στους επαγγελματίες και κατ’ επέκταση στην οικονομία.

Στη Θεσσαλονίκη, βεβαίως, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά σε άλλες βαλκανικές χώρες, με πολύ πιο ελκυστική φορολογία, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο «αγκάθι», τόσο για την ανεργία που δημιουργείται στην πόλη μας, όσο και για τα έσοδα που χάνει το κράτος».

-Όσον αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, βλέπετε να υπάρχει, πλέον, μεγαλύτερη ισορροπία στην αγορά;

«Σίγουρα υπάρχει κάποια αλλαγή και ο λόγος είναι, κυρίως, ότι πλέον έχει αλλάξει το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας. Παλιότερα η γυναίκα ασχολούταν κατά βάση με την ένδυση και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν. Πλέον, βλέπουμε γυναίκες προέδρους εταιρειών, να έχουν σπάσει στεγανά και να διαπρέπουν σε χώρους που θεωρούνταν ανδροκρατούμενοι».

-Το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα ότι ετοιμάζεστε να εισέλθετε και στον πολιτικό «στίβο», ως υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία. Τι ισχύει;

«Ανήκω στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ και πιστεύω ότι ο αυριανός πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι αυτός ο οποίος έχει όραμα και πιστεύω ότι θα δώσει λύσεις σε ό,τι αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Είμαι στη διάθεση του προέδρου και της Νέας Δημοκρατίας για να προσφέρω από όποια θέση μου ζητηθεί».

Loading