Βίτσας: «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να με αποκαλεί προδότη»

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων και την κατάληξη των συζητήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ ο Δημήτρης Βίτσας.

propoli

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία αλλά και στο… αγκάθι που υπάρχει όσον αφορά τη γλώσσα.

«Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία καθώς χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες και να διευθετήσουν τη διαμάχη για το ονοματολογικό.

Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι άλλωστε που αποτελούσε εθνική θέση. Θα καταλήξουμε οριστικά όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα αλλά και οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων».

«Επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα που υπάρχει με τη γλώσσα η οποία – όπως προβλέπεται στη συμφωνία – θα είναι “μακεδονική” με τον αστερίσκο της σλαβικής προέλευσης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε: «Μέχρι και σήμερα αναγνωριζόταν από τον ΟΗΕ ως μακεδονική. Τώρα ακόμη και οι χώρες που είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” θα αναγκαστούν να την αναγνωρίσουν ως “Βόρεια Μακεδονία” και αυτό είναι μία επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Τέλος αναφέρθηκε και στην αντίθεση που εκφράζουν πολλοί Έλληνες για την χρήση του όρου Μακεδονία. «Δε σημαίνει ότι είναι πατριδοκάπηλοι. Δεν επιτρέπω, όμως, σε κανέναν να με πει προδότη».

 

 

Loading