Βίτσας: «Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών»

«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, όπου έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση των προσφυγικών ροών.

propoli

«Ο δικός μας στόχος είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο και στη Σάμο. Είναι αναγκαίο οι διαδικασίες εκεί να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Ο στόχος μας είναι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να φτάσουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τους 10.000».

Κατά την προσωπική του άποψη: «Υπάρχει μια περίεργη, κατά τη γνώμη μου υποκινούμενη, φημολογία ότι θα ανοίξουν καινούρια κέντρα στα νησιά. Αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα υπάρχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Υπάρχει μια πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα άλλο κέντρο στη Σάμο σε αντικατάσταση του υπάρχοντος. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και το υπάρχον θα αποδοθεί στον δήμο για αξιοποίηση, αν προσχωρήσει το σχέδιο».

«Όρμπαν και Κούρτς επιβάλλουν μια φοβική ατζέντα»

Αναφορικά με τις δηλώσεις Όρμπαν και Κουρτς, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών, ο υπουργός σημείωσε πως: «Δεν θα επιτρέψουμε, ως κυβέρνηση, η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που προσπαθούν να επιβάλουν μία πολιτική αυταρχισμού, μία πολιτική της Ευρώπης- φρούριο. Οι κύριοι Κούρτς και Όρμπαν προσπαθούν να επιβάλουν μια φοβική ατζέντα. Αυτό δεν θα περάσει. Ο κ. Όρμπαν φτιάχνει μια αφήγηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading