INTIME

«Τα μέτρα θα συνεχιστούν και μετά τα μνημόνια»

Την εκτίμηση ότι «τα μέτρα που πάρθηκαν τα χρόνια της κρίσης, θα συνεχίσουν και μετά τα μνημόνια» διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο βουλευτής του ΚΚΕ στην Β’ Θεσσαλονίκης, Σάκης Βαρδαλής.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το πόρισμα της Κομισιόν για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας, ο Σ. Βαρδαλής τόνισε ότι «αυτό που αποδεικνύεται είναι το εξής. Πρώτον ότι την “μεταμνημονιακή εποχή” συνεχίζεται και η εποπτεία και οι αναδιαρθρώσεις και συνολικά τα μέτρα που δεν πρόλαβαν να πάρουν με τα τρία μνημόνια, που το τελευταίο έληξε τον Αύγουστο. Αυτό πρακτικά σημαίνει το εξής: Ότι μέτρα που πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τα μνημόνια. Αυτό που είπατε για “αναδιαρθρώσεις, πατήστε γκάζι κλπ”, σημαίνει πρακτικά μέτρα, αναδιαρθρώσεις στην οικονομία της χώρας, έτσι ώστε να δημιουργηθούνε εκείνες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε αυτή (σσ η οικονομία) “να αναπτυχθεί”. Τι να αναπτυχθεί; Να αναπτυχθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει άλλη ανάπτυξη σε αυτό το σύστημα, με αυτόν το τρόπο που είναι οργανωμένη η οικονομία».

Παράλληλα εκτίμησε ότι τα σκληρά μνημονιακά μέτρα των προηγούμενων ετών θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια. «Η οικονομία δουλεύει με βάση το κέρδος. Άρα πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα για να διασφαλιστεί η κερδοφορία και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων για να έρθουν όπως λένε οι επενδυτές εδώ. Αλλιώς δε θα έρχονται. Αυτό που έζησε ο λαός δέκα χρόνια τώρα με αυτή την οικονομική κρίση που είχαμε, αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Εμείς το λέγαμε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις και μετά τα μνημόνια».

«Η βιωσιμότητα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων δεν εξαρτάται μόνο από την αύξηση του κατώτατου μισθού»

Από την άλλη πλευρά σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις εκτιμήσεις για το πως θα μπορέσει να επηρεάσει την αγορά η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Σ. Βαρδαλής τόνισε ότι «καταρχάς οι εργαζόμενοι έχασαν πάνω από 260 ευρώ, για να μην λέμε ποσοστά και μπερδεύεται ο κόσμος, και πήρε πίσω τα 60. Περί αυτού πρόκειται. Δεύτερον, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην αγορά; Κάποιες μικρές μπορεί να έχει. Όμως κοιτάξτε να δείτε. Η βιωσιμότητα, κυρίως των αυτοαπασχολούμενων στην αγορά, και των μικρών επιχειρήσεων, δεν εξαρτάται μόνο από αυτό. Το κύριο και το βασικό είναι ότι πρέπει να ανταγωνιστούν τους “μεγάλους”, και πολύ περισσότερο τις μεγάλες αλυσίδες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο».

«Αστεία η καταγγελία του ΕΚΘ»

Τέλος, όσον αφορά την επίθεση μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατά μελών του ΠΑΜΕ, τα οποία κατηγόρησε για βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια του 38ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), ο βουλευτής του ΚΚΕ την χαρακτήρισε ως «αστείο».

«Δηλαδή αυτοί που παίρνουν όλα τα μέτρα για να νοθεύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να το βάλουν να υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας, γιατί αν ρωτήσετε το Εργατικό Κέντρο δεν έχει προκηρύξει ούτε έναν αγώνα, ούτε μια απεργία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ξέρετε για ποιο συνέδριο μιλάμε; Διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων, super market αλυσίδων, εκλέγαν αντιπροσώπους για να αλλοιώσουν τον συσχετισμό στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Περί αυτού πρόκειται», τόνισε ο Σ. Βαρδαλής.

Loading