Βαρουφάκης: «Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει»
INTIME

Βαρουφάκης: «Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει»

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια, ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται σκεπτικός και δηλώνει στη γερμανική Bild ότι «έπρεπε να μας είχαν επιτρέψει να χρεοκοπήσουμε».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στην ίδια μαύρη τρύπα και συνεχίζει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα. Ένας από τους λόγους είναι οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

«Το κρατικό χρέος της Ελλάδας δεν έχει μειωθεί, αλλά αυξηθεί. Απλά έχουμε περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουμε ακόμα περισσότερα χρέη. Παρά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους που ελήφθησαν δύο φορές, το χρέος αυξήθηκε. Το κράτος παραμένει χρεοκοπημένο, οι πολίτες έχουν γίνει φτωχότεροι, οι εταιρείες εξακολουθούν να χρεοκοπούν και το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25%. Οι εταιρείες χρωστούν χρήματα η μία στην άλλη και στο κράτος. Από την πλευρά του το κράτος χρωστά τεράστια ποσά σε εταιρείες».

«Οι εταιρείες φεύγουν τρέχοντας»

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε μια δραματική υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Οι μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν το 75% στο κράτος, ξεκινώντας από το πρώτο ευρώ. Αυτό σκοτώνει κυρίως τους νέους επιχειρηματίες. Στη Βουλγαρία η φορολόγηση για τους επιχειρηματίες είναι 10%.

Οι εταιρείες φεύγουν τρέχοντας. Μπορεί ο τουρισμός να ανθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι υποδομές στην Ελλάδα δεν επαρκούν για αυτό. Χρειάζονται νέες επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για αυτό. Η άνοδος του τουρισμού δεν αρκεί για να σηκώσει το βυθισμένο πλοίο από τον πάτο της θάλασσας».

«Πυρά» κατά Μέρκελ και κυβερνήσεων

Από την κριτική του κ. Βαρουφάκη δεν γλιτώνει, εξάλλου, ούτε η καγκελάριος Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση.

«Η κ. Μέρκελ είπε ψέματα σε εσάς τους Γερμανούς δύο φορές μάλιστα. Η πρώτη ήταν στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση για το πρώτο πακέτο διάσωσης και είπε ότι επρόκειτο για μια πράξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό. Αυτό ήταν ψέμα γιατί τα χρήματα προορίζονταν για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που ενάντια σε κάθε λογική είχαν δανείσει πολλά χρήματα στους εκπροσώπους της ολιγαρχίας στην Ελλάδα», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης και συμπληρώνει:

«Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, δεν έπρεπε να σωθούν, αλλά θα έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε, να υποστούμε τις συνέπειες και στη συνέχεια να μας επιτραπεί να “μαζέψουμε τα κομμάτια μας” και να συνεχίσουμε, κάτι που τα πακέτα διάσωσης απαγόρευαν, με αποτέλεσμα η κ. Μέρκελ να αναγκαστεί να πει και ένα δεύτερο ψέμα.

Αυτό ήταν η υπόσχεση στον γερμανικό λαό ότι τα πακέτα διάσωσης θα αποπληρώνονταν με επιτόκιο, κάτι αδύνατο δεδομένης της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Έκτοτε έχει παγιδευτεί σε αυτό το ψέμα και συνεχίζει να λέει ψέματα».

«Εμπιστεύομαι περισσότερο τον Σόιμπλε παρά τον Τσίπρα»

Το… κερασάκι στην τούρτα έρχεται όταν ο πρώην υπουργός ερωτάται αν θα προτιμούσε να μπει σε κυβέρνηση του Τσίπρα ή του Σόιμπλε. «Σε καμία από τις δύο, αλλά αν με ρωτάτε ποιον εμπιστεύομαι περισσότερο, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», απαντά ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Μπορούσα να εμπιστευτώ όσα μου έλεγε κατ’ ιδίαν (ο Σόιμπλε), ακόμη κι αν δεν ήταν πάντα τα ίδια με όσα δήλωνε δημοσίως στη Γερμανία. Πάντα τηρούσε τον λόγο του προς εμένα», εξηγεί.

«Έπρεπε να προστατευτούν οι ολιγάρχες»

Όσον αφορά τη ρήξη των σχέσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα και την αποπομπή του από την κυβέρνηση, ο ίδιος υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός τον απομάκρυνε τη στιγμή που θα επέβαλε κυρώσεις απέναντι σε «έναν μεγάλο αριθμό φοροφυγάδων στην Ελλάδα».

«Μεταξύ εκείνων που είχαμε εντοπίσει συγκαταλέγονταν Έλληνες ολιγάρχες και οι οικογένειες τους. Ο πρωθυπουργός με απομάκρυνε επειδή αρνήθηκα να υπογράψω το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο εκείνη ακριβώς τη στιγμή σκότωσε και το πρόγραμμα πάταξης της φοροδιαφυγής», αναφέρει σχετικά.

«Μου είχε μεταφερθεί ότι οι ανώτατοι εκπρόσωποι της τρόικας, όχι οι υπουργοί Οικονομικών, ήθελαν να προστατεύσουν τους ολιγάρχες. Ήταν οι σύμμαχοι της τρόικας στην Ελλάδα, “έτρεχαν” τις τράπεζες και ήλεγχαν την κοινή γνώμη. Έπρεπε να προστατευτούν», σημειώνει.

Loading