INTIME

Βαφτίζουν τα Σκόπια «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» (Ilindenska Republika Makedonija) φαίνεται πως είναι το νέο όνομα που έριξαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ζάεφ και Σκόπια, πρόταση για την οποία φέρεται να ενημερώνει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

propoli

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να βλέπει θετικά τη συγκεκριμένη πρόταση ή τουλάχιστον να μην τη βλέπει αρνητικά σε πρώτη φάση.

Τι γράφουν τα ΜΜΕ στα Σκόπια

Την αποκάλυψη του συγκεκριμένου ονόματος έκανε η ιστοσελίδα των Σκοπίων a1on.mk, που υποστηρίζει ότι αυτή είναι η νέα ονομασία για την οποία συζητούν οι δύο πρωθυπουργοί, μετά από σχετική πρόταση του Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα, κάνει λόγο για ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων και όχι μόνο μεταξύ των δύο κρατών.

Η ίδια ιστοσελίδα, πάντως, σημειώνει ότι επικρατέστερα ονόματα για το γειτονικό κρατίδιο παραμένουν τα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, ήτοι Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά για τη σχετικη φημολογία.

Πώς προκύπτει το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Η συγκεκριμένη προταση έχει ιστορική και όχι γεωγραφική προέλευση. Συγκεκριμένα, παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν (σ.σ. Προφήτη Ηλία), το 1903. Τότε, ο σλαβικός πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής είχε εξεγερθεί κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ζάεφ φέρεται να θεωρεί, πως με αυτήν την ονομασία μπορεί να «χτυπήσει» στο συναίσθημα και να αποσπάσει τη συναίνεση του VNMRO, της εθνικής σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης.

Loading