Βγαίνουν στην αντεπίθεση για τη ΔΕΗ

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα γύρω από τα αρνητικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2018, υποστηρίζοντας πως αποτυπώνουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση.

propoli

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουν πως έχουν ακυρωθεί τα σχέδια που ήθελαν η ΔΕΗ να εκχωρηθεί σε ιδιώτες, το γνωστό ως σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», ενώ την ίδια ώρα στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η Επιχείρηση παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπενθυμίζουν πως επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, το 2014- 2015, η ΔΕΗ είχε ήδη επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ρεύματος, είχε πολύ σημαντικές επιβαρύνσεις από τις διεθνείς τιμές των ρύπων, μηδενική ανάπτυξη σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), πολύ μεγάλο δανεισμό και περιπέτειες με τα σκάνδαλα Energa, Hellas Power κλπ.

Επιπροσθέτως, αντιμετώπιζε πρόβλημα είσπραξης των οφειλών μεγάλων καταναλωτών.
Αντιθέτως, σύμφωνα πάντοτε με κυβερνητικές πηγές, τη χρονική περίοδο 2015- 2019 πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε οι πολίτες να έχουν πολύ μικρότερο κόστος ρεύματος, μια μείωση που αγγίζει το 15% την τελευταία τετραετία.
Παραλλήλως, έχει ξεκινήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποκλείσει τη ΔΕΗ από επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενώ από επιλογές τους η χώρα ηττήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σχέση με την ιδιοκτησία των ενεργειακών μονάδων.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Επιχείρηση τελούσε υπό πώληση, με πολλές και μεγάλες ανείσπρακτες οφειλές καταναλωτών, δίχως επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ, ενώ είχε και μεγάλες υποχρεώσεις για φόρους άνθρακα και ρύπων, παλιές και ρυπογόνες μονάδες στα νησιά, χωρίς διασυνδέσεις.

«Παραμένει ο βασικός πυλώνας ενέργειας της χώρας»

Οι ίδιες πηγές διατείνονται πως η ΔΕΗ έχει εισπράξει μεγάλο μέρος των ανείσπρακτων οφειλών, έχει κάνει εκπτώσεις στους συνεπείς καταναλωτές, ξεκίνησε επενδυτικό πρόγραμμα και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας ενέργειας της χώρας.

Εγγυώνται, μάλιστα, ότι με την αναδιάρθρωση που προχωρά τώρα δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και ζητήματα με την τιμή του ρεύματος.

Loading