Βενιζέλος: «Εγκλωβισμός της χώρας η συμφωνία του Eurogroup»

Πάγωμα και όχι περικοπή των συντάξεων μέχρι το 2023 προτείνει ο Ε. Βενιζέλος αναφέροντας ότι το όφελος της δημοσιονομικής δαπάνης αντί 1,8 δισ. θα ανέλθει σε 2,8 δισ ευρώ.

propoli

«Το μέτρο αυτό της περικοπής των ονομαστικών συντάξεων δεν χρειάζεται και δεν χρειάζεται γιατί νομοθετήθηκε παράλληλα με ένα άλλο πολύ πιο βαρύ μέτρο που έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση δημοσιονομική, που είναι το μεσοπρόθεσμο πάγωμα των συντάξεων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ «Από την Ανάκαμψη στην Ταχύρρυθμη Ανάπτυξη. Στόχος: Hellas 2021».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση, ακόμη και σε αυτήν την ύστατη φάση, θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ακραίας πόλωσης, κοινωνικού αυτοματισμού και εθνικού διχασμού.

Ανέφερε ότι χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, περιγράφοντας τις απαραίτητες προϋποθέσειςΑ

«Πρώτη προϋπόθεση, η διεξαγωγή εκλογών και ο σχηματισμός μίας άλλης κυβέρνησης, ικανής να εμπνεύσει εσωτερική και διεθνή εμπιστοσύνη, όχι στη βάση της εσωτερικής λαϊκιστικής ρητορείας και του διεθνούς ενδοτισμού, αλλά στη βάση της ικανότητάς της να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά, αλλά η στρατηγική σταθερότητα της επόμενης ημέρας προϋποθέτει συμφωνία όλων των δυνάμεων, που είναι αναγκαίες, γύρω από ένα σχέδιο με εθνικές μεταρρυθμιστικές και, πραγματικά, προοδευτικές στοχεύσεις.

Ως δεύτερη προϋπόθεση, δυσκολότερη της πρώτης, έθεσε την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, καθώς πρέπει να ανασυγκροτηθεί η αποδεκατισμένη μεσαία τάξη, που είναι ο πραγματικός κοινωνικός εχθρός της σημερινής κυβέρνησης.

Τρίτη προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί αυτή η συμμαχία όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως εάν υπάρξει μία αυτοδύναμη μονοκομματική πλειοψηφία, κανείς δεν πρόκειται να συμπράξει στη διαχείριση των προβλημάτων της χώρας από την κυβέρνηση και μπορεί αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία να βρεθεί εκτεθειμένη στις πιέσεις του βαθύτερου εαυτού της σε σχέση με τα άλλα μεγάλα θέματα, που είναι τα ζητήματα τα πολιτειακά, τα συνταγματικά και του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που προκάλεσαν πολλαπλάσια αρνητικά αποτελέσματα επάνω σε μία κουρασμένη πραγματική οικονομία και πολύ περισσότερο επάνω σε μία κουρασμένη κοινωνία.

«Εγκλωβισμός της χώρας η συμφωνία του Eurogroup»

Τέλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία στο Eurogroup για τη μεταμνημονιακή περίοδο, μίλησε για εγκλωβισμό της χώρας.

«Ο εγκλωβισμός δεν είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα καθεαυτά, είναι η σύνδεσή τους στις υποθέσεις της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους και του μεσοπροθέσμου και μακροπροθέσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού, με πάρα πολύ χαμηλή πρόγνωση για τον ρυθμό της πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ.

Αυτό είναι το μεγάλο βάρος που καλείται να διαχειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση ή μάλλον οι επόμενες κυβερνήσεις.

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση διανύει την τελευταία της φάση και «επιδίδεται στην επίμονη και συστηματική προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης για τη λήψη αντιδημοφιλών μέτρων στην επόμενη κυβέρνηση».

Loading