INTIME

Βερναρδάκης: «Δε θα μειωθεί το αφορολόγητο – Στόχος να το διευρύνουμε»

«Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί, αντιθέτως στόχος μας είναι να το διευρύνουμε και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε συντεταγμένα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού Χριστόφορος Βερναρδάκης, ερωτηθείς για την προοπτική κατάργησης του προνομοθετημένου μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου.

propoli

Κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατάθεσης τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολόγητου ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι «η Ν.Δ. πέφτει στην παγίδα των καταγγελιών της», υπενθυμίζοντας ότι «όλο το 2018 συζητούσαμε για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις» και «εμείς λέγαμε ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις […] ότι αν κάναμε μία περικοπή συντάξεων θα λειτουργούσε υφεσιακά και […] οι συντάξεις δεν κόπηκαν γιατί η βούλησή μας ήταν ευθύς εξαρχής αυτή».

«Δεν θα ισχύσει ούτε η μείωση του αφορολόγητου» συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας. Όπως υποστήριξε, «δεν υπάρχει λόγος να ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου, ακριβώς διότι η οικονομία έχει περιθώρια και πράγματι αν θέλουμε να κινηθούμε σε μία λογική αναδιανεμητική, δεν θα πρέπει να μειώσουμε το αφορολόγητο, αντιθέτως μάλιστα ίσως θα έπρεπε και να το αυξήσουμε το όριο».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την όλη συζήτηση «ποσχηματική». «Αυτή είναι η προεκλογική συζήτηση, να σπεύδει κάποιος τάχαμου να προαναγγείλει μία πρόταση νομοθετικής παρέμβασης, την οποία η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς την έχει εξαγγείλει θετικά, θα την κάνει όμως στον σωστό χρόνο, ακριβώς επειδή δεν χρησιμοποιεί με προεκλογικά τεχνάσματα αυτές τις πολιτικές, θέλει όλες αυτές οι πολιτικές να γίνονται και με τους όρους της συναίνεσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με όρους μιας συνεννόησης, όχι μονομερών ενεργειών» είπε.

Για την πρόταση μομφής της ΝΔ

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση μορφής που προτίθεται να καταθέσει η Ν.Δ. για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη ο κ. Βερναρδάκης απάντησε: «Θα μείνω στη διατύπωση που έκανε ένας εκ των αναπήρων υποψηφίων μας, ο Αντώνης Ρέλλας, ότι είναι μομφή σε όλον τον κόσμο της αναπηρικής κοινότητας αυτή η πρόταση μομφής, ακριβώς διότι συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα».

«Αυτό και αν αποτελεί μετάθεση από την ατζέντα της πραγματικής οικονομίας και συζήτησης που πρέπει να γίνει και προεκλογικά και ενόψει ευρωεκλογών και αργότερα για τις εθνικές εκλογές» συνέχισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την πολιτική απόφαση της Ν.Δ. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι «το κοινοβουλευτικό πεδίο δεν είναι και το δυνατό σημείο του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα» και επομένως, όπως σημείωσε, «όλες αυτές οι κινήσεις ευπρόσδεκτες είναι κατά μία έννοια από εμάς».

Ο κ. Βερναρδάκης διερωτήθηκε εάν είναι πρόταση της Ν.Δ. «η πρόταση που είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος ότι το κοινωνικό κράτος σε σχέση με την αναπηρία θα πρέπει να μην έχει επιδόματα και χάρες, γιατί όλα αυτά είναι πολιτικές ξεπερασμένες και άρα θα πρέπει να πάμε σε πολιτικές αριστείας, όπου και οι ανάπηροι θα βγουν στη “ζούγκλα” του κοινωνικού ανταγωνισμού, χωρίς δεσμούς προστασίας και χωρίς δεσμούς δυνατότητας να έχουν τις ίσες ευκαιρίες για τις οποίες ευαγγελίζονται».

Loading