Βλέπουν και οι δικοί τους σκοπιμότητα για ΠτΔ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δεν είναι λίγοι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες του Μαξίμου πίσω από τη δαιδαλώδη διαδικασία που προτείνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την απεμπλοκή τής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι διαδοχικές ψηφοφορίες κι αν αυτές αποτύχουν, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από το λαό.

Και κυβερνητικοί βουλευτές, όμως, αφήνουν να εννοηθεί πως αυτή η επιλογή έγινε ώστε να την αρνηθεί η ΝΔ, να περάσει μόλις με 151 ψήφους από αυτήν τη Βουλή και στην επόμενη να μην βρεθούν οι 180 που χρειάζονται κι επομένως να καταστεί εφικτό το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης με αφορμή την εκλογή ΠτΔ το Μάρτιο του 2020.

Όπως κι αν είναι, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους.

Η πιο σημαντική ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής αρχής θεωρείται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές, η δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων συνασπισμού αποτελεί το ισχυρότερο αντίβαρο στο πρωθυπουργικό μοντέλο, υποστηρίζοντας πως στο ίδιο πλαίσιο για την ενίσχυση της πολιτικής και της σταθερότητας της κυβέρνησης βρίσκονται οι προτάσεις που αποτρέπουν τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η πρότασή μας προσπαθεί να αποτρέψει την καταφυγή σε εκλογές, δίνοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη Βουλή για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συναινέσεις, αλλά κι αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή του λαού στην ύψιστη πολιτειακή διαδικασία», σημειώνουν οι ίδιοι βουλευτές.

“Διορθώνονται δυσλειτουργίες”

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόταση να είναι ο πρωθυπουργός εκλεγμένος βουλευτής και να προτείνεται όριο θητειών για τους βουλευτές, προκειμένου να σταματήσει η λογική της οικογενειοκρατίας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, διατείνονται πως με τις προτάσεις τους διορθώνονται δυσλειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος κι ενισχύονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα προκειμένου να γλιτώσουμε από παθογένειες που μας στοίχισαν και στα μνημονιακά χρόνια.

Loading