Του Γιάννη Συμεωνίδη
Δημήτρης Τζανακόπουλος στις 4 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά από τη ραγδαία πτώση των τραπεζικών μετοχών:
“Η εκτίμησή μας είναι πως επρόκειτο για μια κερδοσκοπική επίθεση, καθώς δεν θεωρούμε πως η χθεσινή εικόνα αντιστοιχεί ούτε στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ούτε στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών”.
Δημήτρης Τζανακόπουλος στις 8 Οκτωβρίου:
“Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μια μεγάλη μεταβλητότητα, γιατί είναι πάρα πολύ ρηχό.
Είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Επομένως, με μικρά ποσά βλέπουμε μια έντονη αυξομείωση του γενικού δείκτη, αλλά και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών”.
Τι ισχύει τελικώς;
Φταίνε οι κερδοσκόποι ή το “ρηχό” Χρηματιστήριο;
Κυβερνητικές πηγές απαντούν στο Politik πως φταίνε και τα δύο, βάζοντας στην εξίσωση και τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα, τους οποίους κατηγορούν πως παίζουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας:
“Αυτή η κατάσταση, πάντως, είναι προσωρινή.
Το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή του επάρκεια.
Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών δεν συνάδουν με την εικόνα του Χρηματιστηρίου”.
Υπάρχουν, όμως, και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου, οι οποίοι δεν αποδίδουν όλα τα δεινά του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος στον πρόεδρο της ΝΔ, στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ή στην ιταλική κρίση, αλλά διαπιστώνουν και τις δικές του παθογένειες που συνδέονται με τις αντίστοιχες του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.
Στο Μαξίμου, πάντως, είναι περισσότερο ενοχλημένοι με τη στάση του κ. Στουρνάρα, τον οποίο καταγγέλλουν για τη σιωπή του στο θέμα των τραπεζών κι από την άλλη για την “πολυλογία” του στο ζήτημα των συντάξεων.
Κάνουν λόγο για κατάχρηση και υπέρβαση του θεσμικού του ρόλου, ο οποίος είναι να εξασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος κι όχι να εισηγείται την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
“Πολλαπλασιασμός θετικών ειδήσεων”
Οι ίδιες πηγές συνδέουν, μάλιστα, τον “ύπουλο” ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη με την ηγετική επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας για συνεννόηση των δύο ανδρών για κοινό συντονισμό.
Όπως κι αν έχει, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα πολλαπλασιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι θετικές ειδήσεις για την οικονομία, όπως αυτή για την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch, και θα περιοριστούν οι αρνητικές.