INTIME

Βουλή: Ξεκινά η μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ξεκινά στις 12 το μεσημέρι και μετά από μια μικρή αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η μάχη στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

propoli

Μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου η συζήτηση πρόκειται να ξεκινήσει δύο ώρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό που όριζε την έναρξη στις 10 το πρωί.

Θα προηγηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης θα κλείσει στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στα ύψη.

Συνολικά θα μιλήσουν 60 βουλευτές. Η συζήτηση θα χωριστεί σε τέσσερα μέρη. Σε κάθε μέρος θα μιλούν 5 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στον απόηχο του «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τις διαφοροποιήσεις και τις συνακόλουθες διαγραφές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και  τη διαρροή Διανέλλη από την γραμμή του Ποταμιού.

Μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση

Από τη μεριά της η αντιπολίτευση πρόκειται να στηρίξει την επιχειρηματολογία της κάνοντας λόγο για  «στημένο» διαζύγιο των Τσίπρα και Καμμένου και την πλέον μειωμένη νομιμοποίηση της Κυβέρνησης, ακόμα και αν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους.

Στην κορυφή της επιχειρηματολογίας θα βρεθεί επίσης η άποψη περί συναλλαγής που προκύπτει για την ψήφο των «πρόθυμων βουλευτών», δηλαδή τα τα ανταλλάγματα που έλαβαν για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Το τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφάνηκε ήδη κατά τη χθεσινή διάσκεψη των Προέδρων, στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δέχθηκε πυρ ομαδόν εξαιτίας της απόφασης του να συντομεύσει την συζήτηση και αντί για 3 ημέρες συζήτηση την περιόρισε σε δύο.

Χαρακτηριστική ήταν η διατύπωση του αντιπρόεδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη: «Προφανώς δεν παραβιάζετε το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής γιατί αναφέρουν μέχρι 3 ημέρες αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το κάνετε και μειώνετε τόσο πολύ το χρόνο» ρώτησε τον κ.Βούτση.

Ο κ. Βούτσης όμως επέμεινε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία 3 μέρες συζήτηση, ας κάνει πρόταση δυσπιστίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, με βαριές εκφράσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα- που δίνουν μια πρόγευση του τι θα επικρατήσει στην Βουλή την Τρίτη και την Τετάρτη- ήταν και η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου:

«Θέλετε να τα τελειώστε γρήγορα όλα γιατί έχει συμφωνηθεί ήδη ο Πάνος Καμμένος να έχει την υψηλή κυριότητα των βουλευτών των ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας την επικαρπία τους, για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών».

Είναι ο Δανέλλης ο 151ος βουλευτής;

Ο πρωθυπουργός υπολογίζει στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσθήκη της Έλενα Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη, της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα και του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Η Κατερίνα Παπακώστα θεωρείται δεδομένη αφού μετέχει στην κυβέρνηση, Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης από τους ΑΝΕΛ έχουν ήδη διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο ακριβώς επειδή θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις έχουν κάνει δηλώσεις στήριξης.

Ο Κώστας Ζουράρις δεν αποκλείεται μάλιστα στον επόμενο ανασχηματισμό που θα γίνει , για να αντικατασταθούν οι υπουργοί που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, να αναλάβει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

‘Εχοντας εξασφαλίσει την ψήφο των παραπάνω βουλευτών, ο πρωθυπουργός, “ποντάρει” στη στήριξη του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, προκειμένου να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων.

Από ό,τι φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δέσμευση έξι βουλευτών, που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε περίπτωση μη συγκέντρωσης θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Loading