Β. Τσίρκας: Μας στηρίζουν δυνάμεις πέρα από τους ΑΝΕΛ

Β. Τσίρκας: Μας στηρίζουν δυνάμεις πέρα από τους ΑΝΕΛ

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Αισιόδοξος πως ακόμα και στην περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα η κυβέρνηση μπορεί να συσπειρώσει γύρω της δυνάμεις που θα στηρίξουν την ολοκλήρωση του έργου της εμφανίζεται, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης μας θυμίζει ότι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της εάν κι εφόσον ζητηθεί.

Μας μιλά, επίσης, για το «εξαιρετικό έργο του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών», χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών λύση με ορίζοντα τη νέα εποχή σταθερότητας, ευημερίας, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια και σημειώνει πως η επιτυχής ολοκλήρωσή της θα σημάνει και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Τσίρκας παρατηρεί πως είναι ώρα η βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών να μεταφραστεί και σε βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίοι, πάντοτε κατά τον ίδιο, θα κληθούν να αποφασίσουν στις επόμενες εκλογές όχι στη βάση εξαγγελιών και υποσχέσεων, αλλά με δεδομένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα έχουν ήδη βελτιώσει την καθημερινότητά τους.

Προβλέπει, εξάλλου, πως μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εκλογών θα γίνουν πυκνές εσωτερικές διεργασίες σε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως επίσης πως θα προκύψουν κοινωνικές και πολιτικές «ρωγμές» λόγω και της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός»

-Ποια είναι η εκτίμησή σας, ο Νίκος Κοτζιάς «θυσιάστηκε» προκειμένου να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός; Υπάρχουν οι δυνατότητες ολοκλήρωσης της τετραετίας αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ή να συνεχίσει η κυβέρνηση ως μειοψηφίας μέχρι τουλάχιστον το Μάιο;
«Ο Νίκος Κοτζιάς έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό έργο στο υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο αναβαθμίστηκε ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας. Ιδιαίτερα στη συμφωνία των Πρεσπών ο ρόλος του ήταν καθοριστικός.
Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός και κυρίως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες θα ανακουφίσουν μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σαφή και προς πολλές κατευθύνσεις. Η κυβέρνηση προχωράει ενωμένη μέχρι το τέλος της τετραετίας. Οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία στη βάση της προγραμματικής μας συμφωνίας. Κατά τη γνώμη μου, ακόμη και στην περίπτωση αποχώρησής τους από το κυβερνητικό σχήμα, η κυβέρνηση μπορεί να συσπειρώσει γύρω της δυνάμεις που θα στηρίξουν την ολοκλήρωση του έργου της».

Υπάρχει χρόνος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει και να διεκδικήσει και νέα τετραετία; Πού πιστεύετε ότι θα κερδηθούν ή θα χαθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές; Αρκεί η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων;

«Με την αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Το τέλος της επιτροπείας μας δίνει την οικονομική και πολιτική ελευθερία να εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη ένταση τις πολιτικές μας και να συνεχίσουμε την καθημερινή μάχη για την οριστική επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Τώρα είναι ώρα η βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών να μεταφραστεί και σε βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από την κρίση, τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων, την ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων αποτελεί αποφασιστικό βήμα, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να αντιληφθεί ότι η χώρα άλλαξε σελίδα. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, το επίδομα ενοικίου, τα αναδρομικά σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, όπως επίσης η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό  με την κατάργηση του υποκατώτατου και την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών αποτελούν το μείγμα κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θέτει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν όχι στη βάση εξαγγελιών και υποσχέσεων αλλά με δεδομένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα έχουν ήδη βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα διαψεύδουν καθημερινά όσους είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία».

«Κρατήσαμε ψηλά τη σημαία στο προσφυγικό»

-Η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, ενώ και στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή διατηρεί τα ποσοστά της κι εμφανίζονται και νέα κόμματα με ακραίο λόγο που παρουσιάζουν μια δυναμική. Κάποιοι αποδίδουν όλα αυτά και στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση το προσφυγικό- μεταναστευτικό, καθώς και στο ότι άνοιξε τη λανθασμένη περίοδο ξανά το Μακεδονικό. Συμμερίζεστε αυτές τις εκτιμήσεις;

«Η οικονομική και πολιτική κρίση, τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που επέφεραν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, η ανοχή στη ρατσιστική και μισαλλόδοξη ρητορική και πρακτική, άνοιξαν τις πόρτες των κοινοβουλίων σε όλη την Ευρώπη στην ακροδεξιά. Η διατήρηση της δυναμικής της ακροδεξιάς είναι κάτι που θα αποσαφηνιστεί στις επόμενες ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα σταθούν απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό με την ψήφο τους και θα δώσουν μια αποφασιστική προοδευτική απάντηση σε τέτοια φαινόμενα.

Η στροφή των ευρωπαϊκών πολιτικών στις κοινωνικές ανάγκες και η επιστροφή της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας και η εμβάθυνση της δημοκρατίας αποτελούν προϋποθέσεις για την απομόνωση της ακροδεξιάς και του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός κράτησαν ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Από την μεριά μας, συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε την κομβική σημασία που έχει για τη διαχείριση του προσφυγικού– μεταναστευτικού η εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.

Δεν συμφωνώ με τον ισχυρισμό ότι το Μακεδονικό επιλύεται σε λανθασμένη πολιτική συγκυρία. Πρώτον, η επίλυση ενός διμερούς προβλήματος το οποίο επί 25 χρόνια ταλάνιζε την εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται άστοχη με βάση το σκεπτικό του λανθασμένου timing. Πώς και ποιος ορίζει την κατάλληλη πολιτική συγκυρία αν όχι η ίδια η πραγματικότητα που δικαιώνει τελικά τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Κοτζιά και συνολικά την κυβέρνηση; Δεύτερον, έχει αποδειχτεί ότι το ονοματολογικό αποτέλεσε -και εν προκειμένω αποτελεί- εφαλτήριο πολιτικής σταδιοδρομίας για την ακραία λαϊκιστική Δεξιά. Κάποιοι έχτισαν την πολιτική τους καριέρα πάνω στο ονοματολογικό ασχέτως αν είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την χρήση του όρου “Μακεδονία” από τη γείτονα.

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια λύση με ορίζοντα τη νέα εποχή σταθερότητας, ευημερίας, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Η επιτυχής ολοκλήρωση της θα σημάνει και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο».

-Η κυβέρνηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν συνεχώς για δημιουργία προοδευτικού μετώπου με τη συμμετοχή και του ΚΙΝΑΛ, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη όταν δεν σας επιτίθεται σας σνομπάρει. Με ποιους θα χτίσετε, επομένως, αυτό το μέτωπο και πόσο βοηθούν ως προς αυτό εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές του Παύλου Πολάκη περί φυλακών;
«Μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εκλογών αναμένονται πυκνές εσωτερικές διεργασίες σε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως επίσης κοινωνικές και πολιτικές “ρωγμές” λόγω και της συνταγματικής αναθεώρησης. Σε κάθε περίπτωση σας θυμίζω πως βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της εάν και εφόσον ζητηθεί.

Η επιβολή νέων πολιτικών και το τέλος των πολιτικών λιτότητας απαιτούν συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στο σημερινό νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και τους δημοκρατικούς πολίτες.

Εύχομαι στο ΚΙΝΑΛ να αντιληφθούν σύντομα ότι η συμπόρευσή τους και η πρόσδεσή τους στο άρμα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να έχει καμία απήχηση στον προοδευτικό κόσμο και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για φυγή προς τα εμπρός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ο εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας που δεν επιθυμεί να κυβερνηθεί ξανά από το παλιό και το διεφθαρμένο και στηρίζει τις προοδευτικές τομές που χρειάζεται ο τόπος για περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη».

«Δεν παίρνουμε σπασμωδικά μέτρα»

-Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιστρέψει εδώ και καιρό στην ανάπτυξη και τώρα συζητούν μέτρα προφύλαξης από μία επόμενη κρίση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε βγει ακόμα στην ουσία από την κρίση του 2008 ούτε συζητάμε σοβαρά για το αναπτυξιακό μοντέλο της μεταμνημονιακής εποχής παρά μονάχα για τις συντάξεις και τις μειώσεις φόρων και εισφορών όταν δεν κάνουμε μικροπολιτική. Ποιο μοντέλο πρέπει να ακολουθήσει κατά τη γνώμη σας η χώρα μας;
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε καθημερινά για την ανακούφιση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, όπως η προστασία των συντάξεων ή οι μειώσεις των φόρων, στα οποία αναφερθήκατε, δεν είναι σπασμωδικά ούτε περιστασιακά, αλλά αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο, λεπτομερές και ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο με γνώμονα την ισχυρή ώθηση της οικονομίας μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο προσανατολισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη, την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το παραγωγικό μοντέλο που προωθούμε έχει στο επίκεντρο την ανάκτηση της εργασιακής ασφάλειας και της αξιοπρέπειας. Η ανάκαμψη της χώρας είναι έννοια ταυτόσημη με την ανάκαμψη της εργασίας. Και αυτό αποτελεί την κεντρική ιδέα του συνολικού σχεδίου μας για την επόμενη ημέρα στον τόπο».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Loading

Play