INTIME

Γίνεται για να γίνει η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Επίσκεψη που γίνεται για να γίνει θεωρείται από πολλούς και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αυτή που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Παρασκευή στη Μόσχα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται μόνο από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο, καθώς και κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όσον αφορά, εξάλλου, αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο των συναντήσεών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα περιοριστεί κατά βάση σε θέματα χαμηλής πολιτικής όπως η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ εγκαινιάστηκε προσφάτως τμήμα του υποθαλάσσιου αγωγού “Turkish Stream” εν χορδαίς κι οργάνοις από τον κ. Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν η επέκτασή του προς τη χώρα μας έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα που επικρατούσε το 2015 όταν η κυβέρνηση, έχοντας τότε στη σύνθεσή της και πρόσωπα όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με έντονη φιλορωσική διάθεση, επιδίωκε την οικονομική ενίσχυση της Ρωσίας προκειμένου να αποφύγει τη “λαιμητόμο” ενός τρίτου μνημονίου.

“Έχουμε επενδύσει περισσότερα στην Ουάσιγκτον”

Καλή η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αλλά δεν μπορείς να διατηρείς το ίδιο επίπεδο καλών σχέσεων για πάντα με μεγάλες δυνάμεις με ανταγωνιστικά μεταξύ τους συμφέροντα.

Κι αυτήν τη στιγμή είναι προφανές, ιδίως μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, πως έχουμε επενδύσει περισσότερα στην Ουάσιγκτον”, μας αναφέρει με νόημα καλώς πληροφορημένη κυβερνητική πηγή.

Loading