«Γαλάζιος» κωδικός: Τήρηση των δεσμεύσεων

Του Γιάννη Χαβιανίδη
Η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων είναι η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βράδυ των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

propoli

Μετρώντας 15 ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, η κύρια έννοια του είναι πως θα αποδειχθεί συνεπής σε όσα έχει δεσμευθεί έως τώρα, αποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία της πολιτικής.

Το βάρος πέφτει κυρίως στην οικονομία, εκεί όπου στις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τους επικεφαλής των θεσμών, είδε τις Βρυξέλλες να του ανάβουν το πράσινο φως να εφαρμόσει το μείγμα της πολιτικής που θέλει η νέα κυβέρνηση, με την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Αυτοί θα είναι σε γενικές γραμμές και οι άξονες της συζήτησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για λογαριασμό του συνεδρίου του Economist.

Το θετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών θα αποτυπωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά την τριήμερη διαδικασία που ξεκινά το Σάββατο 20 Ιουλίου, ενώ στις 30 του ίδιου μήνα θα ακολουθήσει η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, που θα λειτουργήσει επί της ουσίας ως το όχημα για την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ. Δεν αποκλείεται,  μάλιστα, σε αυτό να συμπεριληφθεί και μια πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, θέλοντας να στείλει μήνυμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πραγματοποίησε την πρώτη της έξοδο στις αγορές εκδίδοντας επταετές ομόλογο. Η απόφαση φέρει την υπογραφή του Χρήστου Σταϊκούρα και έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Για Επίτροπος ο Αντώνης Σαμαράς

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται με το ένα πόδι στις Βρυξέλλες ως ο νέος επίτροπος της Ελλάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον νυν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα για περίπου μισή ώρα. Το πολιτικό τετ-α-τετ ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, δεδομένων και των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί ο Αντώνης Σαμαράς με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εφόσον οι φήμες γίνουν επίσημες ανακοινώσεις και το 2020 η ΝΔ προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει καταφέρει να απομακρύνει από τα… πόδια του τους δυο προέδρους του κόμματος που εκλέχθηκαν πρωθυπουργοί και διατηρούν ισχυρούς εσωκομματικούς μηχανισμούς.

Loading