Γεννηματά: «Η ισότητα κρίθηκε, αλλά δεν λύθηκε»

Τη διαβεβαίωση ότι «η γυναικεία δυναμική θα εκφρασθεί και θα αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της» στο συνέδριο του κόμματος και στις εκλογές που έρχονται έδωσε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση του Δικτύου Ισοτητας του Κινήματος Αλλαγής.

propoli

«Στο Κίνημα Αλλαγής οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή. Είμαστε εδώ και για να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμή, να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει στην ζωή μας, στην δουλειά μας, στην οικογένειά μας, στο σπίτι μας» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι «η ισότητα κρίθηκε αλλά δεν λύθηκε» και σήμερα οι γυναίκες συνεχίζουν να παλεύουν για τα αυτονόητα.

«Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως χάνουμε τον χρόνο μας μιλώντας για ισότητα. Πως λέμε ξανά τα ίδια και τα ίδια, πως δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε για τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν όμως σε όλο τον κόσμο ακόμη άνδρες που νομίζουν ότι ‘πρέπει να μας βάλουν’ στην θέση μας. Και κατέχουν υψηλές θέσεις και αξιώματα, ακόμη και ο πλανητάρχης» είπε η κ. Γεννηματά.

«Οι μάχες είναι μπροστά μας»

Όπως σημείωσε οι μάχες για τις γυναίκες «είναι μπροστά μας, δεν ανήκουν στην ιστορία» και αφορούν και τον πολιτικό χώρο. Αναφερόμενη στην προσωπική της εμπειρία είπε ότι βρέθηκε και η ίδια αντιμέτωπη με στερεότυπα. «Είμαι σήμερα η μόνη γυναίκα πρόεδρος κόμματος που μετέχει στο Κοινοβούλιο. Αντιμετώπισα και εγώ αυτά τα χρόνια τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τα κλισέ είτε ψιθυριστά, είτε φωναχτά. Αρκεί να διαβάσετε σχόλια στα social media για να καταλάβετε ότι μου ασκούν κριτική πολλές φορές χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, αλλά με χαρακτηρισμούς εμπαθείς, μειωτικούς, ρατσιστικούς. Δεν μας πτοούν» σημείωσε.

«Όσο και αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τις ανισότητες, ούτε να εξασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς» συνέχισε για να προσθέσει ότι σήμερα η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας, ενώ σε σχέση με τις αποδοχές, το εισόδημα και τον κίνδυνο φτώχειας είμαστε η μοναδική χώρα που αυξήσαμε αντί να μειώσουμε την οικονομική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τις προτεραιότητες του κόμματός της για τις γυναίκες, οι οποίες, όπως είπε, είναι:

«Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα άνεργη ώστε να βρει δουλειά, όχι μόνο με πολιτικές για την ανάπτυξη, αλλά και με ειδικά κίνητρα. Για κάθε 100 ευρώ που θα καταβάλλει ο επιχειρηματίας για νέες θέσεις εργασίας, θα φοροαπαλλάσσεται για 150.

Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα. Καμία ανοχή σε διακρίσεις στους χώρους εργασίας, καμία ανοχή σε διαφοροποιημένες αμοιβές. Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας. Οι άδειες λοχείας δεν θα μείνουν στα χαρτιά και όταν επιστρέφει η γυναίκα θα πρέπει να ξαναβρίσκεται στη θέση της. Καμία ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα για να επιχειρήσει, να εξελιχθεί. Κάθε νέα γυναίκα που ξεκινά επάγγελμα, που ανοίγει την επιχείρησή της, απαλλάσσεται για τρία χρόνια από φόρους και εισφορές. Δημιουργούμε ειδικά Προγράμματα Κατάρτισης, για την καλύτερη πρόσβαση της γυναίκας, σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς όπως η πληροφορική, η έρευνα, η πράσινη οικονομία. Για να έχουμε αύριο όλο και περισσότερες γυναίκες-στελέχη σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Να σταθούμε πλάι στη μητέρα εργαζόμενη. Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Κέντρα Στήριξης της Οικογένειας στην Αυτοδιοίκηση.

Να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στις μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και να αποκαταστήσουμε τις συντάξεις χηρείας».

Loading