Γεροβασίλη: «Οι δημοσκοπήσεις ούτε εκλέγουν, ούτε ρίχνουν κυβερνήσεις»

Γεροβασίλη: «Οι δημοσκοπήσεις ούτε εκλέγουν, ούτε ρίχνουν κυβερνήσεις»

Για τους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα επεισόδια κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και τις δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποβάθμισε τη σημασία των δημοσκοπήσεων, τόνισε ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης Κωστόπουλου αποτελεί «χρέος» απέναντι στη μνήμη του και στην κοινωνία, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «τραβά το χαρτί της ανομίας» κάθε φορά που «βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη:

-Είχατε πει ότι την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου την παρακολουθείτε προσωπικά και ότι δεν θα πέσει τίποτα κάτω. Οι τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα το πόρισμα των ιατροδικαστών σας δικαιώνουν;

«Είναι αταίριαστο, πολιτικά ανήθικο, ένα τόσο δραματικό γεγονός να μπαίνει κάτω από πρίσμα “δικαίωσης”. Ναι, πράγματι, είπα ότι “δεν θα πέσει τίποτα κάτω” και “δεν θα πέσει”. Η διαλεύκανση της υπόθεσης, ο καταμερισμός κι η απόδοση των όποιων ευθυνών για τον τραγικό θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αποτελεί χρέος του δικαιϊκού μας συστήματος απέναντι στη μνήμη του, στους δικούς του ανθρώπους και στην κοινωνία. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και πολλή δουλειά έτσι ώστε ως πολιτεία και ως κοινωνία να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε ανάλογα περιστατικά.

Η αυτοδικία δεν είναι συμβατή με τον πολιτισμό μας, με την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διευρυνθεί και να εμπεδωθεί η Δημοκρατία, για να εμποδίσουμε την εγκαθίδρυση μιας χομπσιανής κοινωνίας, όπου “ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος είναι”, όπως πρεσβεύει ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά, μια ιδεολογία που έχει στον πυρήνα της την επιβολή του ισχυρότερου παραπέμποντας ευθέως σε “κοινωνία ζούγκλα”.

-Η ΕΔΕ για τη συμπεριφορά των αστυνομικών έχει αλλάξει τρεις φορές «χέρια» μέχρι τώρα και οι δικηγόροι της οικογένειας κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και παρακώλυση της έρευνας από την αστυνομία. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

«Η έρευνα έχει αναβαθμιστεί, μετά και το πόρισμα των ιατροδικαστών, σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Επίσης, έχει δοθεί εντολή για επίσπευση της διαδικασίας. Οι αλλαγές “χεριών” έγιναν αρχικά επειδή αναβαθμίστηκε η έρευνα και από το σύνηθες ιεραρχικό επίπεδο ανάληψής της από αστυνομικό διευθυντή, επιλέχθηκε η ανάθεσή της σε ταξίαρχο.

Στη συνέχεια, λόγω των κρίσεων, την ανέλαβε νέος ταξίαρχος. Αυτά είναι τεχνικά, διαδικαστικά ζητήματα που μοναδικό σκοπό έχουν την θωράκιση μιας εξαντλητικής και εις βάθος εξέτασης του θέματος και δεν σημαίνουν, σε καμιά περίπτωση, παρεμπόδιση της διοικητικής εξέτασης, θα έλεγα το αντίθετο. Να είστε βέβαιοι πως όλα γίνονται και θα γίνουν με μοναδικό γνώμονα να χυθεί άπλετο φως. Εξάλλου, παράλληλα, κινείται και η ποινική διαδικασία, που σε κάθε περίπτωση υπερισχύει».

-Η επέτειος του Πολυτεχνείου πέρασε, και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είδαμε καινούργια πράγματα από πλευράς αστυνομίας, όπως ο «Αίαντας» και συλλήψεις με το «καλημέρα», για τις οποίες όμως υπήρξαν αντιδράσεις περισσότερο από το χώρο της Αριστεράς. Ενόψει και της 6ης Δεκεμβρίου, άλλαξε κάτι σε σχέση με την τακτική της Αστυνομίας;

«Τα μέτρα της Αστυνομίας οφείλουν να είναι και επικαιροποιημένα και προσαρμοσμένα σε έναν, κατά περίπτωση, ευέλικτο υπηρεσιακό σχεδιασμό. Η υπηρέτηση ενός απ’ τους πολλούς ρόλους της Αστυνομίας, του κατασταλτικού, είναι μια διαρκής άσκηση ισορροπίας: Ανάμεσα στις δράσεις της καταστολής, στο λαϊκό δικαίωμα στην ασφάλεια και στο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Η φετινή πορεία για το Πολυτεχνείο ολοκληρώθηκε χωρίς έντονα προβλήματα κι η Αστυνομία περιφρούρησε το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις τιμής του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Το δε υδροβόλο όχημα στο οποίο αναφέρεστε χρησιμοποιήθηκε για την αποτροπή πυρκαγιάς και όχι ως μέσο πρόκλησης δέους και καταστολής των διαδηλωτών.

Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά -μεταξύ άλλων- για τους φόβους που διατυπώθηκαν στο δημόσιο λόγο. Η λογική του “ναι μεν αλλά αν…” αντικρούεται μόνο απ’ την πραγματικότητα. Κι η πραγματικότητα είναι αυτή που σας προανέφερα και που όλοι γνωρίζουν και είδαν. Όσο για τις συλλήψεις σε περιπτώσεις παραβατικών ή επικίνδυνων ενεργειών, έγιναν με βάση τους κανόνες και τα νομικά εργαλεία του δικαιικού μας συστήματος».

-Μετά τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο είχαμε και σύλληψη ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα, ενώ υπήρξε και από πλευράς της συλλογικότητας η παρατήρηση ότι «το μήνυμα ελήφθη». Υπάρχει πράγματι κάποιο μήνυμα;

«Δεν στέλνω προσωπικά μηνύματα. Δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τον θεσμικό μου ρόλο. Στέλνω και λαμβάνω πολιτικά μηνύματα, αγωνιώντας πραγματικά να είμαι σε μια συνεχή διαδραστική σχέση με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Έτσι, δεν μπαίνω ποτέ στη διαδικασία επικοινωνιακών παιγνιδιών».

-Τελευταία βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις γύρω από τα Πανεπιστήμια. Παρ’ όλα αυτά η αντιπολίτευση κρατάει ψηλά το θέμα της ανομίας και του ασύλου. Τι πραγματικά συμβαίνει με τα Πανεπιστήμια;

«Κάθε φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο, αντί να ψαχτεί στο εσωτερικό της, να διερωτηθεί για τις συνεχόμενες αστοχίες των πολιτικών της προβλέψεων, το θεσμικό της ρόλο και τη σημερινή πολιτική της πυξίδα, τραβά το “χαρτί” της ανομίας, επενδύοντας στον φόβο, την ανασφάλεια και την ατεκμηρίωτη καταστροφολογία. Μόλις προχθές ήταν η τρίτη φορά, που ο κ. Μητσοτάκης έκανε ερώτηση στην “ώρα του Πρωθυπουργού” για την εγκληματικότητα, αυτή τη φορά για τα Πανεπιστήμια.

Επαναλαμβάνω αυτό που είπε κι ο Πρωθυπουργός, πως τέτοια μονομανία σε ερωτήσεις περί ανομίας και εγκληματικότητας είχε επιδειχθεί και από τη Χ.Α., όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση και μάλιστα τότε που τα κρούσματα ήταν πράγματι αυξημένα σε σχέση με σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε μιλώντας με στοιχεία. Δεν θα τα επαναλάβω. Αυτό που καταδεικνύουν είναι πως εμείς αναγνωρίζουμε συνολικά το πρόβλημα και προσπαθούμε μεθοδικά και συστηματικά να το αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένες δράσεις, ενώ η σημερινή Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να φοβίζει τον κόσμο, επιλέγοντας να ψαρέψει στα θολά νερά μιας ακροδεξιάς αντίληψης για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Προσπαθώντας να θολώσει την πραγματικότητα, παρότι η οικονομία ανακάμπτει, ενώ η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά δίνει και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά. Στον αντίποδα αυτών… καταστροφολογία».

-Και για το άσυλο στα πανεπιστήμια;

«Στη χώρα μας, στη συλλογική και ατομική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, το πανεπιστήμιο και η πανεπιστημιακή κοινότητα, σε όλες τις φάσεις της νεώτερης ιστορίας μας, έχει καθιερωθεί ως πόλος διακίνησης προοδευτικών ιδεών, ως εστία διαρκούς πάλης για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία. Κι αυτό ακριβώς είναι που ταράζει τον ύπνο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θέλουν πανεπιστημιακό άσυλο, κάπως αλλιώς φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ακαδημαϊκή και κοινωνική ελευθερία.

Θα επικαλεστώ ξανά την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού που κατέρριψε τους μύθους που διακινεί η Νέα Δημοκρατία για το άσυλο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε επίκαιρες ερωτήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχα κι εγώ καταθέσει στη Βουλή τα πραγματικά στοιχεία που αποτυπώνουν τι συμβαίνει γύρω απ’ τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στο κέντρο της Αθήνας, την Αττική, και σε όλη την Ελλάδα. Αποτυπώνουν την πλήρη πραγματικότητα με την οποία, όμως, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε, δεν έχει και ούτε θέλει να έχει καμία σχέση. Δεν την βολεύει η πραγματικότητα, επομένως… τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσει η ηγεσία της Ν.Δ. πως οι ευχές της και οι στόχοι της δεν συνιστούν την αλήθεια και όσο νωρίτερα αποκτήσει την υπευθυνότητα του θεσμικού της ρόλου, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα, γιατί με τη σημερινή τους στάση το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσπαθούν να διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς».

-Μετά την τραγωδία στο Μάτι, ανακοινώθηκε σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

«Εργαζόμαστε εντατικά και είμαστε κοντά στην τελική φάση της προετοιμασίας του νέου νομικού πλαισίου, ενώ παράλληλα κινούμε διαδικασίες για να ενισχύσουμε τις υποδομές και τα μέσα. Πρόκειται για μια ριζική αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας, στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων συστημάτων σε διεθνές επίπεδο.

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει την οδό προς ψήφιση στη Βουλή».

-Κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα της συμφωνίας με τον Εκκλησία; Κάνει πίσω στο θέμα των 10.000 κληρικών και των αντίστοιχων μελλοντικών προσλήψεων;

«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία, για να βρεθεί και να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και οχτώ δεκαετίες.

Εξαντλώντας κάθε περιθώριο γόνιμης συνεννόησης, με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας μας.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον Υπουργό Παιδείας να εκκινήσει ένα κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτιμώ πως υπάρχουν τα εχέγγυα για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις».

-Κάποιοι πάντως συσχετίζουν αυτήν την κυβερνητική αναδίπλωση με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών…

«Θέλετε να πείτε ότι κάποιοι σπεύδουν να συσχετίσουν και αυτή τη συζήτηση με πρόωρες εκλογές. Υπάρχουν πολλοί που επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους ρόλο πολιτικού “μετεωρολόγου”. Και παρότι έχουν διαψευστεί στις προβλέψεις τους επιμένουν στο ίδιο μοτίβο. Και υπάρχει, βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία που, από το 2015, κάθε φορά και με διαφορετική κάθε φορά αφορμή, προβλέπει την καταστροφή της χώρας και την αποτυχία της κυβέρνησης σε κάποιο μείζον ζήτημα. Αν συνεχίσουν έτσι θα φαντάζουν πιο γραφικοί κι από το βοσκό στο γνωστό λαϊκό παραμύθι με το λύκο και τα πρόβατα».

-Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός με ό,τι αυτός φέρνει, είναι πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της ωστόσο, δια της εκπροσώπου της Μ. Σπυράκη, αντιτείνει ότι τα 4/5 των πολιτών χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ως εκ τούτου οι πολίτες δεν ευημερούν, σύμφωνα πάντα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Τι απαντάτε στην ΝΔ, αλλά και τι λέτε στους πολίτες εκείνους που δυσκολεύονται με την καθημερινότητα;

«Να υποθέσω, λοιπόν, ότι οι πολίτες ευημερούσαν επί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τότε που η ανεργία είχε σκαρφαλώσει κοντά στο 30%, τότε που οι συνταξιούχοι είχαν χάσει το μέτρημα στο πόσες φορές περικόπτονταν οι συντάξεις τους, τότε που έγινε η πλέον βίαιη φτωχοποίηση στην ελληνική κοινωνία – αντίστοιχη των συνεπειών ενός πολέμου.

Εντυπωσιάζομαι αρνητικά απ’ το γεγονός πως οι ίδιοι άνθρωποι, οι εκφραστές των ίδιων πολιτικών που δημιούργησαν το πρόβλημα, σήμερα το επικαλούνται και διεκδικούν, μάλιστα, να είναι και κομμάτι της λύσης του.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος από το 2008 με καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί δηλαδή περίπου σε 910 εκατομμύρια ευρώ. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα έπειτα από μια μακρά περίοδο δοκιμασιών για τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή της ζωής των συμπολιτών μας.

Με ανάπτυξη, δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου και στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Όλοι οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται αισιόδοξοι. Ο προϋπολογισμός του 2019 υλοποιεί τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Και οι συντάξεις δεν κόπηκαν, και το μέτρο δεν είναι πρόσκαιρο, όπως διαλαλούσαν οι προπαγανδιστές του φόβου. Όπως γίνονται πράξη και οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, το νέο επίδομα στέγασης και μέτρα όπως η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και η ειδική αγωγή στα σχολεία.

Προχωράμε με σταθερά βήματα, δεν θέτουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά και χτίζουμε -μέρα με την ημέρα- ένα καλύτερο αύριο για τους συμπολίτες μας».

-Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχείς ήταν οι προβλέψεις αυτές κατά το παρελθόν, ποιες πολιτικές κινήσεις πρέπει να κάνει το κόμμα σας, η κυβέρνηση, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης;

«Οι δημοσκοπήσεις ούτε εκλέγουν κυβερνήσεις, ούτε τις ρίχνουν. Και μιας κι εδώ και πολλά χρόνια, όπως σωστά είπατε, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις τους -συγκρινόμενες με τα αποτελέσματα στις κάλπες- η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, χωρίς να επηρεάζεται ιδιαίτερα απ’ τις δημοσκοπικές έρευνες.

Κατανοούμε βέβαια το γιατί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επαναπαύονται σε δημοσκοπικές δάφνες, αντιλαμβανόμαστε γιατί τα φιλικά τους μίντια προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα μέσω δημοσκοπικών ευρημάτων. Πιστεύουμε, πάντως, πως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του ’19 αυτά θα αναφέρονται ως πρώην δημοσκοπικά ευρήματα που θα προστεθούν στις αστοχίες που έχουν δημιουργήσει μια κακή -δυστυχώς- παράδοση για τις εταιρείες δημοσκόπησης της χώρας μας».

Loading