IN TIME

Γεωργαντάς: «Η κυβέρνηση εμπαίζει τους υποψήφιους γραμματείς»

Ότι «εμπαίζει τους πάντες και κυρίως τους υποψηφίους γραμματείς» κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, με αφορμή τη «νέα φωτογραφική προκήρυξη θέσεων γραμματέων στα υπουργεία.

propoli

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε ο κ. Γεωργαντάς:

«Με τη νέα προκήρυξη θέσεων γραμματέων στα υπουργεία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τους πάντες και κυρίως τους υποψηφίους γραμματείς.

Μετά το φιάσκο με τις προηγούμενες φωτογραφικές προκηρύξεις, 22 από τις οποίες οι θεσμοί ζήτησαν να επαναληφθούν, επαναπροκηρύσσει τώρα τις θέσεις γραμματέων ενώ παραμένουν εκκρεμείς οι αρχικές προκηρύξεις καθώς δεν υπήρξε καμία νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτές.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης εξέδωσε, μάλιστα, απόφαση για τρεις προκηρύξεις ενώ στις προηγούμενες είχαν ολοκληρωθεί ακόμα και οι συνεντεύξεις. Με την ενέργεια του αυτή, εγείρει ζητήματα νομιμότητας και υποχρεώνει το ΑΣΕΠ να συμμετέχει σε διαδικασίες που προκαλούν σύγχυση στους υποψηφίους και καθιστούν διαβλητή τη διαδικασία. Οι δε νέες προκηρύξεις  δεν ευθυγραμμίζονται ούτε με τις οδηγίες της Έκθεσης Συμμόρφωσης αφού συνεχίζονται και σε αυτές οι φωτογραφικές διατάξεις.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά για το ζήτημα των τεσσάρων υπουργών που ζήτησαν και έλαβαν από το ΑΣΕΠ τα στοιχεία από τους φακέλους των υποψηφίων Γραμματέων.

Δυστυχώς, η πλήρης απαξίωση κάθε διαδικασίας που διασφαλίζει τη νομιμότητα και την αξιοκρατία συνεχίζεται. Να ξέρουν, όμως, όλοι όσοι συμπράττουν σε αυτό, ότι οι ευθύνες θα διερευνηθούν».

Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς:

«Η κοροϊδία με τις προκηρύξεις των Γραμματέων συνεχίζεται.

Με τις υπ΄αριθμ. 87470, 87469 και 87468 της 8-11-2018 Αποφάσεις εκδόθηκαν οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (84ΕΣ/2018, 85ΕΣ/2018 και 86ΕΣ/2018) για τις θέσεις του Διοικητικού και Τομεακών Γραμματέων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι θέσεις αυτές αφορούν 3 από τις 22 προκηρύξεις θέσεων Γραμματέων Υπουργείων, τις οποίες η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση υπέδειξε ως προβληματικές απαιτώντας την επαναπροκήρυξη τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης δεν υπήρξε ένα “ελάχιστο επίπεδο κριτηρίων επιλεξιμότητας” και δεν εξασφαλίστηκε ότι όλοι οι διορισμοί θα γίνονται «με ομοιόμορφο και αντικειμενικό τρόπο”.

Στις προκηρύξεις για τις ίδιες θέσεις που είχαν προηγηθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα είχαν ολοκληρωθεί και οι προβλεπόμενες συνεντεύξεις. Το Υπουργείο χωρίς να φέρει νομοθετική ρύθμιση που να αναφέρει τους λόγους για την ανάγκη νέων προκηρύξεων και την ακύρωση των προηγούμενων προχωρά σε μια διαδικασία, η οποία και ζητήματα νομιμότητας δημιουργεί αλλά και σύγχυση προκαλεί στους συμμετέχοντες.

Επί της ουσίας οι δεύτερες προσκλήσεις ενδιαφέροντος δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Έκθεσης Συμμόρφωσης. Ενώ θα περίμενε κανείς να διευρυνθεί η δυνατότητα άντλησης υποψηφίων , αντίθετα τα κριτήρια περιορίζονται με περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση  έως και φωτογράφιση των προσόντων που απαιτούνται.

Συγκεκριμένα, ενώ οι πρώτες προκηρύξεις ζητούσαν «εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα» οι νέες προκηρύξεις την προσδιορίζουν χρονικά σε «τουλάχιστον πέντε (5) έτη εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία (3) έτη εμπειρία συναφής με τα καθήκοντα της θέσης». Επίσης προσδιορίστηκε χρονικά η άσκηση καθηκόντων σημαντικής ευθυνης σε «τουλάχιστον (2) έτη… συναφής με τα καθήκοντα της θέσης». Δηλαδή προστέθηκε η συνάφεια των καθηκόντων σημαντικής ευθύνης και μάλιστα με απαιτούμενο ελάχιστο χρόνο που  φωτογραφίζει τους ήδη υπηρετούντες Γραμματείς. Η “άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας” που υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη περιορίζεται σε “καλή γνώση ξένης γλώσσας”, προφανώς επειδή αυτά τα προσόντα διαθέτει ο φωτογραφηθείς υποψήφιος Γραμματέας της αρεσκείας του Υπουργού.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1)            Γιατί δεν φροντίσατε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση των προηγούμενων προκηρύξεων και πως θα διαχειριστείτε τα ζητήματα νομιμότητας σε σχέση με την νέα προκήρυξη και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα όσων συμμετείχαν στην πρώτη προκήρυξη;

2)            Αν οι νέες προκηρύξεις έγιναν με βάση των Έκθεση Συμμόρφωσης, πως εξηγείτε τον προσδιορισμό με μεγάλη ακρίβεια των προσόντων των υποψηφίων Γραμματέων όταν η Έκθεση απαιτεί διεύρυνση της άντλησης υποψηφίων και «ομοιόμορφο και αντικειμενικό» τρόπο στην περιγραφή των προσόντων».

Loading