Γιατί δεν ανησυχούν για τη σφαλιάρα του Eurogroup

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξει στα ονόματα που θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή- πιθανόν θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο- για τη στελέχωση του ευρωψηφοδέλτιου του κόμματος.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου επιχειρούν να διασκεδάσουν τις κακές εντυπώσεις από το “πάγωμα” που αποφάσισε το Eurogroup της Δευτέρας της απόδοσης του σχεδόν ενός δισ. ευρώ που προκύπτει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ.

Υποστηρίζουν πως δεν επρόκειτο για μνημονιακή διαπραγμάτευση, αλλά για μια συζήτηση η οποία αφορούσε το τραπεζικό σύστημα και, επομένως, αντικειμενικώς οι εποπτικοί Θεσμοί έχουν άποψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το ίδιο έχει γίνει σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με τις συστημικές τράπεζες- στην Ισπανία ή την Ιταλία για παράδειγμα, που καμία τους δεν μπήκε σε μνημονιακό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, μας διαβεβαιώνουν ότι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η τεχνική του επεξεργασία σε συνεννόηση με τους Θεσμούς.

“Να γιατί τέλειωσαν τα μνημόνια”

Χρησιμοποιούν, εξάλλου, ως επιχείρημα για το ότι έχει τελειώσει η μνημονιακή περίοδος των εξαναγκασμών από τους δανειστές μας το ότι αν ίσχυε το τελευταίο ούτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είχαν επανέλθει ούτε ο κατώτατος μισθός θα είχε αυξηθεί ούτε οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές θα είχαν προχωρήσει ούτε τίποτα από όλα όσα από τον Αύγουστο του 2018 και μετά έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αν ίσχυε ακόμα το μνημονιακό πλαίσιο, η χώρα δεν θα είχε πρόσβαση στις αγορές, όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες με τη νέα έκδοση, αυτή τη φορά δεκαετούς, ομόλογου.

Loading