Γιατί δεν ανησυχούν στο ΣΥΡΙΖΑ με Βενιζέλο

Γιατί δεν ανησυχούν στο ΣΥΡΙΖΑ με Βενιζέλο

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Υποβαθμίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ τα εκλογικά οφέλη που μπορεί να έχει για το ΚΙΝΑΛ η αποπομπή, στην ουσία, του Βαγγέλη Βενιζέλου, αν και παραδέχονται ότι η ΝΔ μπορεί να βγει κερδισμένη.

propoli

Υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος μας έλεγε πως αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να σηματοδοτήσει κάτι για τον κεντροαριστερό φορέα- προσέλκυση, δηλαδή, απογοητευμένων κεντροαριστερών ψηφοφόρων- στην περίπτωση που ήταν κόμμα εξουσίας.

Από τη στιγμή, όμως, που η Χαριλάου Τρικούπη δεν διεκδικεί την εξουσία δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τη μαζική προτίμηση των εκλογέων.

Ή θα επιστρέψουν σε εμάς ή θα πάνε στη ΝΔ”, όπως μας είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως η Φώφη Γεννηματά δεν θα έχει έτσι κι αλλιώς τον απόλυτο έλεγχο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας ούτε μετά από τις εκλογές.

Είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, για παράδειγμα, γεννηματικός;”, αναρωτιέται με νόημα η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μπορεί να είχε πληροφορηθεί και υπόγεια συμφωνία του κ. Βενιζέλου και της ομάδας του για την κατάληψη υπουργικών- υφυπουργικών θέσεων ή άλλων δημόσιων αξιωμάτων σε περίπτωση νίκης ακόμα και με αυτοδυναμία της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαβεί την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιουνίου προκειμένου να ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Ο εθνικός λόγος που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός θα είναι η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας μετά από την έξοδο από τα μνημόνια.

Αμέσως μετά από την προκήρυξη των εκλογών θα παραιτηθεί κι ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, και θα διοριστεί υπηρεσιακός αντικαταστάτης του.

Υπερασπίζονται την απλή αναλογική

Όσον αφορά την κριτική για την απλή αναλογική (και) στην τοπική αυτοδιοίκηση, κομματικές πηγές επισημαίνουν πως είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει ανόθευτη τη βούληση του ελληνικού λαού και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης φαινομένων διαφθοράς.

Σημειώνουν, επίσης, πως η απλή αναλογική ώθησε και στη συγκρότηση πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων, μακριά από το αρχηγικό μοντέλο που έχει ταλαιπωρήσει τους δήμους και τις περιφέρειες, μεταφέροντας το κέντρο λήψης των αποφάσεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια:

Δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις των νικητών, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί την ανάγκη συνεργασιών”, αναφέρουν.

Loading