Μαξίμου: “Γιατί δεν κάνουμε παροχολογία”
“Γιατί δεν κάνουμε παροχολογία”

Μαξίμου: “Γιατί δεν κάνουμε παροχολογία”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν λογική κατάληξη μιας πορείας πραγμάτων στον τομέα της οικονομίας την παροχολογία Τσίπρα στη ΔΕΘ κι όχι έναν κεραυνό εν αιθρία.

Αντιθέτως, ήταν η θετική πορεία της οικονομίας που επέτρεψε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να παρουσιάσει πλέον ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ισορροπημένο, συνεκτικό, δεν έχει υπερβολές, δεν βάζει σε κίνδυνο αυτά τα οποία έχουν ως μακροοικονομικά μεγέθη σταθεροποιηθεί, αλλά έχει όμως ένα δικαιότερο και πιο κοινωνικό πρόσημο.

Σε αυτό το πλαίσιο αντιπαρέρχονται και το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως τα περισσότερα μέτρα αφορούν τη χρονική περίοδο μετά από τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, υποστηρίζοντας πως στην οικονομία απαιτείται ένα μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον σχέδιο και πως έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες δεσμεύσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως αν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε μέτρα που αφορούν μέχρι το χρόνο λήξης της θητείας του κι όχι σε βάθος τετραετίας η αντιπολίτευση θα τον είχε καταγγείλει ακόμα περισσότερο για παροχολογία.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πηγαίνει σε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής όπου η επίτευξη των στόχων θα γίνεται εξ αρχής, χωρίς να χρειάζεται να γίνονται διορθωτικές κινήσεις στο τέλος κάθε χρονιάς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη διανομή του υπερπλεονάσματος.

“Θα ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις”

Σε σχέση με την απειλή του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, για διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, πως ο μεταρρυθμιστικός οίστρος θα ενταθεί, αλλά σε μια πιο δίκαιη, όμως, κατεύθυνση και πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη είναι πλήρως κοστολογημένα.

Σε σχέση, εξάλλου, με τον “έρωτα” που έχει αναπτυχθεί με τις ΗΠΑ, από το Μαξίμου σχολιάζουν πως πρόκειται για αμοιβαία εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων, ενώ υπενθυμίζουν πως η Ουάσιγκτον, με το στόμα του τότε Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, έχει ζητήσει ήδη από το 1999 συγγνώμη για την εμπλοκή της στην ελληνική πολιτική ζωή.

Loading