INTIME

Γιατί αποκλείονται εκλογές το Φεβρουάριο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι για το εκλογικό 2019.

Από τους λόγους που τους κάνουν να αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο ξεχωρίζει το δεύτερο πακέτο «μέτρων ανακούφισης», όπως τα ονομάζουν, στο οποίο περιλαμβάνουν τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το νέο σχέδιο ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία για το οποίο οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 120 δόσεις και «κούρεμα» της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων έως και 90%, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία υποδέχονται προσφυγικές ροές, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, καθώς και τη συνολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, μάλιστα, θέλει όλα αυτά να έχουν γίνει νόμοι του κράτους μέσα στον Ιανουάριο.

Οριστική απόφαση σε λίγες ημέρες

Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να δηλώνουν πως διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία μολονότι μόνο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος κι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης έχουν δηλώσει πως θα την υπερψηφίσουν, πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός θα λάβει την οριστική του απόφαση για το πότε θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία μόνο όταν ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί ανάμεσα στις 9 και 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έχει δεσμευτεί απέναντι στο διεθνή παράγοντα ότι δεν θα καθυστερήσει την κύρωση της Συμφωνίας, όπως και την ψήφιση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να «τρέξουν» γρηγορότερα οι διαδικασίες και η κύρωση να γίνει ακόμα και το Φεβρουάριο.

Το σενάριο, επομένως, των εκλογών πριν την κύρωση των Πρεσπών θεωρείται μάλλον απίθανο.

Υπενθυμίζουμε, σε αυτό το πλαίσιο, ότι ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι θα επισκεφθεί τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία το Φεβρουάριο, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού τον επόμενο μήνα.

Loading