Γιατί ο Μάιος βολεύει τον Τσίπρα για εκλογές

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Από τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ έχει αποφασίσει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να πάει σε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 9 Σεπτεμβρίου είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές μέσα στο 2018, ακόμα κι αν το επιθυμούσε.

Ανοίγει, ωστόσο, ο δρόμος για το στήσιμο διπλής κάλπης- βουλευτικές κι ευρωεκλογές- τον προσεχή Μάιο, επιλογή την οποία προτιμά ο πρωθυπουργός ώστε η ψήφος διαμαρτυρίας να διοχετευτεί στην ευρωκάλπη και στη βουλευτική να προκριθεί στους πολίτες το δίλημμα “Τσίπρας ή επιστροφή του χρεοκοπημένου πολιτικού κατεστημένου”.

Αυτό φαίνεται να εξάγεται κι από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση- ο περιλάλητος “Κλεισθένης Ι”-, ο οποίος κατατίθεται μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, να εμπεριέχει διάταξη για τη μετάθεση των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών από το Μάιο για τις 13 (α’ γύρος) και 20 Οκτωβρίου.

Η κατάτμηση περιφερειών και οι εκλογές

Πολιτική σπέκουλα αναμένεται να προκύψει και με την κυβερνητική πρόθεση να “σπάσει” η Β’ Αθηνών σε τρεις περιφέρειες και η Περιφέρεια Αττικής σε δύο.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν πως περιμένουν με ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθούν επί τούτου η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο παρουσιάζονται αποφασισμένοι να επιμείνουν (και) σε αυτήν τη μεταρρύθμιση ακόμα κι αν υπάρξουν ενστάσεις.

Στο “δούναι και λαβείν”, πάντως, αναμένεται να παίξει ρόλο και η κυβερνητική πρόθεση να βρεθεί φόρμουλα ώστε να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Κι αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσβλέπουν στις ψήφους των νέων που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και βλέπουν με θετικότερο μάτι το ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Loading