Γιατί προτείνουν στον Τσίπρα εκλογές στις 14 Απριλίου!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Μια νέα ημερομηνία έχει πέσει στο τραπέζι, όπως πληροφορείται η Politik, ως πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα ως προτιμητέα από συνεργάτες του για την τέλεση των βουλευτικών εκλογών.

propoli

Αυτή είναι η Κυριακή, 14η Απριλίου κι αν την αποφασίσει ο πρωθυπουργός θα το πράξει με το μυαλό στον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Ποια είναι, όμως, η επιχειρηματολογία όσων την προτείνουν, πέρα από το ότι θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία εκτιμούν πως οι κάλπες θα στηθούν το Μάιο κι αν όχι τότε τον Οκτώβριο;

Πως ακόμα κι αν το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αυτή θα είναι οριακή και θα δοθεί κι από βουλευτές οι οποίοι μέχρι πρότινος τουλάχιστον ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα πλειοψηφία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη πέρα από ένα σημείο, ιδίως όταν ολοκληρωθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις οποίες έχει μιλήσει ο κ. Τσίπρας- αύξηση κατώτατου μισθού, προστασία πρώτης κατοικίας, στεγαστική ενίσχυση, ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία.

Η δεύτερη, εξάλλου, από τις απαιτούμενες ψηφοφορίες για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Μαρτίου, ενώ ακόμα κι αν δεν έχει καταλήξει κάπου ο διάλογος με την Εκκλησία, αυτό είναι το τελευταίο ζήτημα που θα αποτρέψει τον κ. Τσίπρα από το να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι, επομένως, που του προτείνουν συνεργάτες του τη 14η Απριλίου κι ας είναι μεσούσης της Σαρακοστής.

Οι Θεσμοί περιμένουν έργα

Μπορεί στην κυβέρνηση, εξάλλου, να ισχυρίζονται πως τελειώσαμε με τα μνημόνια και την επιτροπεία, ωστόσο οι Θεσμοί περιμένουν από το οικονομικό επιτελείο να έχει ολοκληρώσει μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών την υλοποίηση μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μαζί τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα κι αναμένεται να συντάξουν τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγησή τους μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό και περιμένουν από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πράξεις κι όχι μόνο λόγια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Loading