Γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν στις πρόωρες εκλογές

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν το Politik ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες στο κόμμα για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων ενόψει βουλευτικών εκλογών.

propoli

Αυτό σημαίνει, κατά τους ίδιους, ότι αν υπάρχει σκέψη από τον Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα και το Φεβρουάριο, αυτή δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Κουμουνδούρου.

Από την άλλη, μας λένε πως έχουν ξεκινήσει οι επαφές για την επιλογή των σχημάτων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, με τη βούληση για ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες να είναι δεδομένη.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει η λίστα στις ευρωεκλογές για δύο λόγους, ιδεολογικούς αλλά και πιο κυνικούς.

Η Αριστερά πάντοτε πίστευε στην απλή αναλογική και στη δυνατότητα που πρέπει να δίνεται στους πολίτες να επιλέγουν εκείνοι τους υποψήφιους που θέλουν να τους αντιπροσωπεύουν.

Πέραν τούτου, όμως, αν επανέλθει η λίστα τότε ποιους θα βρούμε να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα όταν κάποιοι θα έχουν εξασφαλισμένη την εκλογή τους και οι περισσότεροι τη μη εκλογή τους;”, αναρωτιέται με νόημα κομματικός αξιωματούχος.

Μπορεί, πάντως, να επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, ένα άτυπο μορατόριουμ μέχρι το Μάρτιο προκειμένου να καθησυχαστούν και οι αγορές, αλλά Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος γνωρίζουν ότι θα βρουν μπροστά τους πολύ σύντομα τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βεβαίως υπερψηφιστεί η Συνταγματική Αναθεώρηση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Εκνευρισμός για τις συντάξεις

Στο Μαξίμου, εξάλλου, είναι εκνευρισμένοι με τη μετάθεση της τελικής απόφασης από τους δανειστές για τις συντάξεις, η οποία τώρα αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου κι όχι στις αρχές Νοεμβρίου, με συνέπεια ο προϋπολογισμός του 2019 να κατατεθεί με συμπεριλαμβανόμενες τις περικοπές.

Επιπλέον, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιθανό η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων ακυρώνει τη συμφωνημένη ανακωχή του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας μέχρι το Μάρτιο.

 

Loading