Για γεωπολιτική και μπίζνες στο Αμμάν

Για γεωπολιτική και μπίζνες στο Αμμάν

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σήμερα Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη 2η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κυπριακής Δημοκρατίας- Ιορδανίας στο Αμμάν.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Οικονομίας, Στάθη Γιαννακίδη, και τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσο.

Η συνάντηση αυτή αναδεικνύει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει πως σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, η οποία αποτελεί σταθερό κι αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ταυτοχρόνως, τη στιγμή κατά την οποία στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου ενισχύεται η μισαλλοδοξία κι ο φόβος του διαφορετικού, η Ιορδανία αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης κι ανεκτικότητας.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεσανατολικό, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα, η Συρία και το προσφυγικό, το κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ- Ιορδανιας.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία (κυρίως σε σχέση με έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ), καθώς και η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών, του τουρισμού και της ενέργειας.

Την ίδια ώρα με τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί κι επιχειρηματικό φόρουμ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων κι επιχειρήσεων των τριών χωρών.

Μνημόνια συνεργασίας

Κατά τη Σύνοδο, εξάλλου, θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας:

  1. Στον τομέα της εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022.
  2. Μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων (από ελληνικής πλευράς θα το υπογράψει το Enterprise Greece).

Loading