“Μικρό το κακό οι απελάσεις των Ελλήνων από τους Ρώσους”

“Για τα μάτια του κόσμου οι απελάσεις των Ελλήνων”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δεν είναι μόνο η ουσιαστική κι επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι που απασχολεί την κυβέρνηση.

Tο Μαξίμου ανησυχεί και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Ρωσία και τις “εκδικητικές” απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, καθώς και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στον διευθυντή του γραφείου του Νίκου Κοτζιά, Γιώργου Σακελλαρίου.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η Μόσχα έχει στοχοποιήσει προσωπικώς τον υπουργό Εξωτερικών λόγω της πολυδιάστατης πολιτικής του, που δεν έχει προνομιακούς συμμάχους, αλλά και της επίλυσης του Μακεδονικού σε βάρος των συμφερόντων της.

Όπως κι αν έχει, η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως οι ρωσικές απελάσεις αποτελούν ασύμμετρη απάντηση στις αντίστοιχες ελληνικές γιατί η Αθήνα σε αντίθεση με τη Μόσχα διαθέτει στοιχεία για τις αθέμιτες πρακτικές Ρώσων κατασκόπων στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρνείται πως η Συμφωνία των Πρεσπών υπακούει σε κάποιο ευρύτερο αμερικανικό σχέδιο άλωσης των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί τα εθνικά συμφέροντα ανεξαρτήτως του ποιος διατηρεί ενστάσεις, όσο μεγάλος γεωπολιτικός παίκτης κι αν είναι.

Άνθρωποι, εξάλλου, κοντά στον κ. Κοτζιά σημειώνουν στο Politik με νόημα πως είναι μικρό το κακό και πως οι απελάσεις χαμηλόβαθμων υπαλλήλων έγιναν για τα μάτια του κόσμου και πως η μπόρα θα περάσει γρήγορα.

Ο κ. Σακελλαρίου, στον οποίο οι Ρώσοι απαγόρευσαν την είσοδο, σπανίως ταξιδεύει αφού κρατά το γραφείο στην Αθήνα.

Αν οι Ρώσοι ήθελαν να στείλουν ένα πιο ισχυρό μήνυμα θα απαγόρευαν την είσοδο στον Γιώργο Μητράκο, στενό σύμβουλο του κ. Κοτζιά και σύντροφο της κόρης του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η Μόσχα άργησε να απαντήσει”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

“Θα πετυχαίνουμε τους στόχους με τις δικές μας πολιτικές”

Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση υποβαθμίζουν τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι την καλούν να μην σταματήσει την εφαρμογή ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων, αλλά και γενικότερα το μεταρρυθμιστικό της οίστρο.

Μετά από τις 20 Αυγούστου κανείς δεν θα μπορεί να μας υπαγορεύει τίποτα.

Θα πετυχαίνουμε τους στόχους με τις δικές μας πολιτικές”, απαντούν δηκτικά κυβερνητικές πηγές.

 

 

Loading