Γκάλοπ-έκπληξη: Ποιον θέλουν οι Έλληνες για ΠτΔ

Στα αξιοσημείωτα της πανελλαδικής έρευνας που δημοσιεύουμε σήμερα καταγράφεται η πρωτιά και το υψηλό ποσοστό της τάξης του 25% που καταγράφει ο Προκόπης Παυλόπουλος στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

propoli

Αποδεικνύεται πως οι αντιδράσεις ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης, κυρίως στη Μακεδονία, όσον αφορά τη στάση που κράτησε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχουν «θολώσει» την προσωπική του εικόνα.

Παρ’όλα αυτά δεν μπορεί να μη γίνει ειδική αναφορά στην ιδιαίτερα χαμηλή αποδοχή (μόλις 16%) που καταγράφει στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ (της οποίας άλλωστε διετέλεσε κορυφαίος υπουργός), όπως επίσης και το υψηλότατο ποσοστό αποδοχής (15,9%) του Κώστα Καραμανλή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση «Ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», κανέναν από τους τρεις απάντησε το 29,2%, τον κ. Παυλόπουλο το 24,6%, τον κ. Καραμανλή το 23,9%, τον κ. Βενιζέλο το 11,3%, άλλον το 7,5% και ΔΓ/ΔΑ το 3,5%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παυλόπουλο απάντησε το 39,3%, κανέναν από τους τρεις το 27,6%, τον κ. Καραμανλή το 15,9%, άλλον το 7,9%, τον κ. Βενιζέλο το 6,5% και ΔΓ/ΔΑ το 2,8%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, τον κ. Καραμανλή απάντησε το 44,0%, τον κ. Παυλόπουλο το 16,0%, τον κ. Βενιζέλο το 14,7%, κανέναν από τους τρεις το 12,6%, άλλον το 6,0% και ΔΓ/ΔΑ το 6,7%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, τον κ. Βενιζέλο απάντησε το 56,5%, τον κ. Παυλόπουλο το 26,1%, κανέναν από τους τρεις το 17,4%, ενώ μηδενική ήταν η απήχηση του κ. Καραμανλή και άλλων προσώπων.

«Η αποδοχή Παυλόπουλου δικαιώνει τον πρωθυπουργό»

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βασιλειάδη, πολιτικό αναλυτή της Interview, «ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα και στην ερώτηση για τον ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά την κριτική που έχει ασκηθεί στον σημερινό Πρόεδρο για τη στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, η επίδοσή του με ποσοστό 25% δεν είναι καθόλου κακή, τον φέρνει μάλιστα και πιο ψηλά από ότι τον Κ. Καραμανλή. Βέβαια και εδώ ο “κανένας” έρχεται πρώτος με ποσοστό 29% που δείχνει την αποστροφή του κόσμου απέναντι στους θεσμούς αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Πάντως η αποδοχή του κ. Παυλόπουλου δικαιώνει τον Πρωθυπουργό, που τον πρότεινε ήδη από τώρα για μια ακόμη θητεία».

Ποιο ήταν το δείγμα της έρευνας

Το δείγμα της έρευνας ήταν 1.005 άτομα ηλικίας 17+, η δειγματοληψία έγινε με χρήση quotas ως προς τις διοικητικές Περιφέρειες της χώρας και στάθμιση σύμφωνα με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, το περιθώριο σφάλματος είναι +/-3,0% και το διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

 

Loading