Γ. Αμανατίδης: Οι Πρέσπες θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών

Γ. Αμανατίδης: Οι Πρέσπες θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Γιάννης Αμανατίδης παραδέχεται, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην «Politik», πως μεγάλες αποφάσεις, όπως είναι αυτή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επηρεάζουν και τον τρόπο που ψηφίζουν οι πολίτες.

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει, πάντως, πως η κατεύθυνση θα είναι τελικώς θετική προς την κυβέρνηση. Σε σχέση με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο ίδιος μας διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν φοβάται, διατρανώνοντας την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ ως μόνου δρόμου για να βελτιωθούν οι σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες, όπως η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αμανατίδης επισημαίνει πως ο εξορθολογισμός των σχέσεων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας είναι ένα πολύχρονο αίτημα που έχει εξεταστεί σε βάθος, τόσο από την ιεραρχία του κλήρου όσο και από κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς εμπειρογνώμονες, προσθέτοντας πως τόσο με τη Συνταγματική Αναθεώρηση όσο και με το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα- Ιερώνυμου και το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, βρισκόμαστε στον ενδεδειγμένο δρόμο για να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι και τα όρια των σχέσεων.

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, σημειώνει πως νέοι άνθρωποι όπως οι Νάσος Ηλιόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης έχουν τη διάθεση να παλέψουν για τον τόπο τους, με γνώμονα το όφελος των πολιτών κι όχι συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Αναφορικώς, εξάλλου, με τη διαδικασία συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας, ο Γιάννης Αμανατίδης παρατηρεί πως δεν ξεκίνησε φέτος και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα στο διάλογο με άλλους πολιτικούς φορείς, εντός κι εκτός «συνόρων». Επισημαίνει, όμως, πως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει κάνει τις επιλογές της, που είναι μακριά από τις επιθυμίες του προοδευτικού κόσμου.

«Δεν φοβόμαστε την Τουρκία»

-Εκτιμάτε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ή και των βουλευτικών εκλογών και προς ποια κατεύθυνση;

«Μεγάλες αποφάσεις, ιδιαίτερα σε εθνικά θέματα, επηρεάζουν τους πολίτες. Η στιγμή της ψήφου είναι ιδιαίτερης ευθύνης και εκτιμώ ότι θα σταθμίσουν ποια πολιτική και ποιοι πολιτικοί εξυπηρετούν τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα της χώρας. Ως εκ τούτου η κατεύθυνση θα είναι τελικά θετική προς την κυβέρνηση».

Φοβάστε θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ ή και στο Αιγαίο; Κρίνετε πως η ελληνική επιμονή στην ένταξη στην ΕΕ μιας Τουρκίας, που δεν δείχνει διάθεση να ενσωματώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συνιστά εθνική πολιτική που πρέπει να συνεχιστεί;

«Σε καμία περίπτωση δεν φοβόμαστε. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας έχουν αποδείξει περίτρανα το αξιόμαχο και τις δυνατότητες αποτροπής οποιασδήποτε επιβουλής ή παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας. Και η επιμονή μας στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ, πέραν του ότι αποτελεί πολυετή εθνική στρατηγική, είναι και ο μόνος δρόμος για να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός στην Τουρκία και να βελτιωθούν οι σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες, όπως η Ελλάδα, ενώ μπορεί να ανοίξει σημαντικές προοπτικές και αμοιβαία επωφελείς στην κατεύθυνση του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού».

«Τα παλιά τζάκια στοιχειώνουν την πολιτική»

Αρκετοί ισχυρίζονται πως η επιχειρούμενη -μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της πρότασης συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου- θρησκευτική ουδετεροποίηση του κράτους απαιτεί διαβούλευση σε βάθος που δεν έγινε κι όχι μια επιφανειακή συζήτηση των δύο πλευρών. Συμμερίζεστε την ανησυχία τους;

«Για να συμμεριστώ την ανησυχία, που διαπιστώνετε στο ερώτημά σας, θα πρέπει να δεχτώ τους ισχυρισμούς περί επιφανειακής συζήτησης, οι οποίοι είναι παντελώς αβάσιμοι. Ο εξορθολογισμός των σχέσεων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας είναι ένα πολύχρονο αίτημα, που έχει εξεταστεί σε βάθος, τόσο από την ιεραρχία του κλήρου, όσο και από κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου ήταν το επιστέγασμα ενός διαλόγου, ο οποίος είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, εδώ και χρόνια, όπως τόνισε, εξάλλου, και ο πρωθυπουργός τον περασμένο Νοέμβριο, μιλώντας για την κοινή θέληση που υπήρχε για να αντιμετωπιστούν ιστορικές εκκρεμότητες. Τόσο με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όσο και με το κοινό ανακοινωθέν και το διάλογο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πιστεύω ότι είμαστε στον ενδεδειγμένο δρόμο για να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι και τα όρια των σχέσεων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας».

Προλαβαίνουν η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη κι ο Χρήστος Γιαννούλης στην Κεντρική Μακεδονία να ανατρέψουν τα προγνωστικά; Μήπως άργησε η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τους, όπως και του Νάσου Ηλιόπουλου στην Αθήνα;

«Δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου ή επετηρίδα για να τίθεται ζήτημα παλαιότητας ή εκκίνησης. Αν και βλέπουμε συχνά τα “παλιά τζάκια” και την οικογενειοκρατία να στοιχειώνουν τις τοπικές κοινωνίες και γενικότερα την πολιτική μας. Νέοι άνθρωποι όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Γιαννούλης και ο Νάσος Ηλιόπουλος βρίσκονται, ακριβώς, στον αντίποδα.

Γνωστοί μέσα από τα κινήματα, έχουν τη διάθεση να παλέψουν και να αγωνιστούν για τον τόπο τους, με γνώμονα το όφελος των πολιτών και όχι συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Αντιπροσωπεύουν το νέο και είναι σε θέση να συσπειρώσουν, τόσο τη νεολαία, όσο και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ώστε να μην επιστρέψουμε στις γνώριμες και επιβλαβείς πρακτικές των προηγούμενων ετών που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».

«Το ΚΙΝΑΛ μακριά από τις επιθυμίες του προοδευτικού κόσμου»

Συμφωνείτε με τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, αλλά και την Κεντροδεξιά και με τον τρόπο που αυτή γίνεται; Μήπως θα αποφεύγατε την κατηγορία περί προεκλογικών σκοπιμοτήτων αν κινούσατε τις διαδικασίες για την Προοδευτική Συμμαχία πολύ νωρίτερα από μια εκλογική χρονιά;

«Η διαδικασία δεν ξεκίνησε φέτος. Είναι διαρκής και ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε την πόρτα στο διάλογο με άλλους πολιτικούς φορείς, εντός και εκτός “συνόρων”. Εντούτοις, πιστεύω ότι δίνεται τώρα μεγαλύτερη βαρύτητα από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για έναν ουσιαστικό και συντεταγμένο διάλογο, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου.

Ενός μετώπου που είναι αναγκαίο απέναντι στην ακροδεξιά λαίλαπα που απειλεί την Ευρώπη και την επιστροφή του νεοφιλελευθερισμού που οραματίζονται κάποιοι στη χώρα μας με καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό, που με μεγάλες θυσίες κατάφερε πέρυσι να βγει από τα μνημόνια. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος και να καταλήξει σε δράσεις για τη βιώσιμη αλλά και δίκαιη ανάπτυξη σε Ευρώπη και Ελλάδα. Προσπαθήσαμε για τη συμμαχία μέσα από τις προτάσεις νόμων, ιδιαίτερα για την απλή αναλογική, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση. Φοβάμαι όμως ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει κάνει τις επιλογές της. Επιλογές που είναι μακριά από τις επιθυμίες του προοδευτικού κόσμου. Ελπίζω η συνέχεια να είναι διαφορετική».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Loading

Play