Γ. Δημαράς: Μεγάλη η απόστασή μας από τη Δεξιά

Την εκτίμηση ότι «η απόσταση που χωρίζει τους Οικολόγους Πράσινους από τη Δεξιά γενικώς, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που τους χωρίζει από την Αριστερά», διατύπωσε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά», στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους και υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τη συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δημαράς ότι «έχουμε αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, αλλά όπου νομίζουμε, χτίζουμε συμμαχίες».

Παράλληλα, ως προς το δήμο Αθηναίων, όπου Οικολόγοι Πράσινοι και ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζουν ξεχωριστά υποψηφίους, ο Γ. Δημαράς τόνισε ότι εκτιμά πάρα πολύ τον Νάσο Ηλιόπουλο. «Είναι νέος άνθρωπος με ήθος που ξέρει τα προβλήματα. Να σας πως όμως ότι και ο Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος εκφράζει τον οικολογικό χώρο, που ξέρει πάρα πολύ καλά τα ζητήματα της οικολογίας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμος. Δεν τους βλέπω ανταγωνιστικά, τους βλέπω συναγωνιστικά. Πάντως και η πολιτική οικολογία πρέπει να έχει έκφραση αυτόνομα, ακριβώς για να μην νομίζει ο κόσμος ότι ενσωματώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανεξάρτητος πολιτικός φορέας και έχει πολύ διακριτό πρόγραμμα».

«Αλλού συνεργαζόμαστε (σ.σ. με το ΣΥΡΙΖΑ), αλλού δεν συνεργαζόμαστε. Αυτό που θέλω να καταλάβει ο ελληνικός λαός, είναι ότι η πολιτική οικολογία, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, είναι ένα ανεξάρτητο κόμμα, που θα κάνει συμμαχίες για το καλό της χώρας μας, έκανε συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς λόγους, είχε επιτεύγματα με την παρουσία του στην κυβέρνηση στα ζητήματα του περιβάλλοντος, πολλές επιτυχίες, όπως ο νόμος για την προστασία των δασών», τόνισε ακόμα, αποτιμώντας τη συνεργασία των δύο πολιτικών δυνάμεων.

«Τα θέματα της κλιματικής αλλαγής είναι στην ευρωπαϊκή ατζέντα»

Όσον αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πόλεις με τους πράσινους χώρους, ο Γ. Δημαράς τόνισε ότι «μόνο οι νέες πόλεις έχουν επαρκής κοινόχρηστους χώρους και πράσινο. Τα παλιά σχέδια δεν προέβλεπαν τέτοιες διαδικασίες και άνοιγαν μόνο δρόμους που τους αποζημίωναν για εκατέρωθεν ιδιοκτήτες. Αλλά η εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου δεν υπήρχε τότε. Επομένως αλλάξανε πολύ τα δεδομένα. Εμείς λέμε σε εκείνα τα παλιά σχέδια που καταρρέουν κτήρια, το είδαμε και στην Αθήνα, που έχουν παλιώσει, που δεν έχουν καλή ενεργειακή συμπεριφορά, που οπωσδήποτε χρειάζεται η στήριξη της πόλης, πώς θα αποκτήσουμε κοινόχρηστους χώρους, πώς θα αναβαθμίσουμε τα κτήρια και από άποψη ενεργειακή και από άποψη αντοχής, και σχεδιάζουμε ακριβώς αυτό το νόμο για να γίνεται εύκολα χωρίς πάρα πολλές διαδικασίες, αλλά και με τα καινούργια βιοκλιματικά στοιχεία που χρειάζεται. Πράσινες διαδρομές στη πόλη, ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους, πως αυτά τα πράγματα θα διευκολύνουμε τους δήμους για να τα κάνουν».

Όσον αφορά δε, το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, τόνισε ότι «τα θέματα της κλιματικής αλλαγής είναι στην ατζέντα των Πράσινων κομμάτων και των δικών μας των Οικολόγων Πράσινων, αλλά έχει περάσει και στην ατζέντα της ευρωπαϊκής πολιτικής συνολικά. Επομένως και στην καινούρια προγραμματική περίοδο, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι από τους πέντε βασικούς άξονες της καινούργιας προγραμματικής περιόδους 2020-2027. Συνεπώς, όχι μόνο θα υπάρξουν τα προγράμματα “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον”, αλλά θα γίνουν και πιο σωστά και πιο πολλά. Στόχος μας είναι, σταδιακά βλέποντας το μέλλον, μέχρι το 2050, τα κτήρια να μην καταναλώνουν καθόλου ενέργεια ή να καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Δηλαδή να έχουν μια αυτάρκεια ενεργειακή. Επομένως όλα τα κτήρια θα πρέπει να αναβαθμιστούν».

“Μεγάλη η απόσταση από τη Δεξιά”

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ο Γ. Δημαράς τόνισε ότι «η απόσταση που χωρίζει τους Οικολόγους Πράσινους από τη Δεξιά, γενικώς είναι μεγαλύτερη από εκείνη που τους χωρίζει με την Αριστερά. Γιατί όλο το μοντέλο αυτό του νεοφιλελευθερισμού, που στηρίζεται βασικά από τη Δεξιά, είναι ένα μοντέλο που δεν οδηγεί μόνο σε άδικες κοινωνίες, σε μεγάλα οικονομικά χάσματα, αλλά καταστρέφει και τον πλανήτη. Εμείς θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα σε άλλη κατεύθυνση. Όχι στη κυριαρχία των πολυεθνικών, όχι στην εξαφάνιση των μικρομεσαίων στρωμάτων και των μικρών παραγωγών. Έχουμε στόχο την κοινωνική οικονομία, την κυκλική οικονομία».

Loading