Γ. Καρράς: «Να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες προσφυγικών»

Να μην επιβαρυνθούν με τον «εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ» οι ιδιοκτήτες των «προσφυγικών», σε γειτονιές-συνοικισμούς όπως της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, της Νέας Ιωνίας κλπ, ζητά ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

propoli

«Με την οριζόντια και χωρίς διάκριση επιβολή του ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε μηδενικής σχεδόν αξίας κτίσματα και οικόπεδα, όπως τα “προσφυγικά”, που κατέχονται από απογόνους Μικρασιατών, και κυρίως με την εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές αυτές λόγω της τελευταίας αύξησης των τιμών ζώνης, οι ιδιοκτήτες των προσφυγικών παραπηγμάτων καλούνται να καταβάλουν δυσβάσταχτο ΕΝΦΙΑ, ειδικά σε περιοχές που μαστίζονται από υψηλή ανεργία και εισοδηματική ανισότητα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε ο κ. Καρράς:

«Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας εις βάρος των ιδιοκτητών των προσφυγικών παραπηγμάτων, που καλούνται να πληρώνουν εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ

Η Ελληνική Πολιτεία, για να αντιμετωπίσει τις άμεσες στεγαστικές ανάγκες των Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων, απ’ αρχής διέθεσε δημόσιες και απαλλοτρίωσε ιδιωτικές εκτάσεις πέριξ των πόλεων, για την αστική αποκατάστασή τους. Έτσι στις παρυφές των πόλεων διένειμε μικρά οικόπεδα, ανάλογα με τις οικογενειακές συνθήκες του κάθε πρόσφυγα και δημιουργήθηκαν οι γνωστοί Συνοικισμοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα γύρω από την Αθήνα, τους εκατέρωθεν της Λ. Συγγρού, όπως η Νέα Σμύρνη, οι Τζιτζιφιές, η Καλλιθέα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Ν. Ιωνία, η Ν. Χαλκηδόνα κλπ.

Παρά την ανοικοδόμηση των περιοχών αυτών, υπάρχουν ακόμη γειτονιές με παραπήγματα, που φτιάχτηκαν πρόχειρα πολύ πριν το 1950, στα οποία κατοικούν και σήμερα απόγονοι προσφύγων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και να κατοικούν σε σύγχρονα κτίρια. Και έτσι ανήκουν στις κατηγορίες των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), επεβλήθη οριζόντια και χωρίς διάκριση ακόμη και σε μηδενικής σχεδόν αξίας κτίσματα και μικρά μη άρτια οικόπεδα, όπως τα «προσφυγικά», των οποίων η πολεοδομική αξιοποίηση δεν καθίσταται δυνατή. Σήμερα, μετά και την τελευταία αύξηση των τιμών ζώνης, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυτών έχουν εκτοξευθεί και αντίστοιχα ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες τους είναι δυσβάσταχτος, καθώς πρόκειται για περιοχές που μαστίζονται από υψηλή ανεργία και εισοδηματική ανισότητα των κατοίκων.

Δεδομένου ότι το άδικο αυτό μέτρο πλήττει βάναυσα τους ιδιοκτήτες των προσφυγικών στους συνοικισμούς, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν να ανταποκρίνεται σε αξία περιουσίας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των ιδιοκτητών των προσφυγικών παραπηγμάτων, ώστε να εξαιρούνται του εξοντωτικού ΕΝΦΙΑ;
  2. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση;».

Loading