Γ. Σγουρός: Η κοινή γνώμη καταδίκασε τη Δούρου

Γ. Σγουρός: Η κοινή γνώμη καταδίκασε τη Δούρου

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Η κυρία Δούρου ελέγχεται διότι στη “βάρδια” της έτυχαν όχι μία και δύο, αλλά πολλές “στραβές”, τις οποίες αντιμετώπισε με ανεπάρκεια», υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, ο Γιάννης Σγουρός.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει πως στην περίπτωση της Μάνδρας η νυν περιφερειάρχης παρέλαβε ώριμη αντιπλημμυρική μελέτη το 2014 και δημοπράτησε με απευθείας ανάθεση το 2018, ενώ στην πυρκαγιά στο Μάτι ήταν εξαφανισμένη όλη ημέρα και εμφανίστηκε στις 11.30 τη νύχτα σε fake σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παριστάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα. «Δεν ξέρω εάν έχει ποινικές ευθύνες, όμως πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και μάλιστα πολύ σοβαρές. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση της κοινής γνώμης».

Ο κ. Σγουρός, εξάλλου, διευκρινίζει πως η Νομαρχία της Αθήνας, της οποίας ήταν επικεφαλής επί μία οκταετία, δεν είχε καμία σχέση με την Ανατολική και Δυτική Αττική, που αποτελούσαν ξεχωριστές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, με δικές τους υπηρεσίες, δικό τους προϋπολογισμό, δικό τους πρόγραμμα έργων και φυσικά δικό τους αιρετό νομάρχη: «Από το 2011 κι έπειτα, στη θητεία μου ως περιφερειάρχης Αττικής διάρκειας τριάμισι ετών, οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι διαχειρίστηκα αποτελεσματικώς κάθε κρίση που παρουσιάστηκε με αυτοπρόσωπη παρουσία στις δύσκολες στιγμές».

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης τονίζει πως το 55% των δαπανών που πραγματοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Αττικής για έργα από ίδιους πόρους είναι για έργα οδοποιίας και αναπλάσεων και το 10% για έργα αντιπλημμυρικά: «Αυτό νομίζω πως είναι αρκετό για τις προτεραιότητες της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας, που δυστυχώς διαχειρίστηκε το πλεόνασμα που της κληρονομήσαμε αλόγιστα και ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα ήδη να έχει ενεχυριάσει όλα τα έσοδα για έργα και δράσεις, αρκετά εκ των οποίων είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας». Για όλα αυτά ο κ. Σγουρός υπόσχεται   αναδιοργάνωση και ανασχεδιασμό σε βάθος, επαναξιολόγηση δράσεων και επαναπρογραμματισμό σε πολλούς τομείς, όπως είναι η διαχείριση των αποβλήτων, η οικονομική διαχείριση, το πρόγραμμα έργων και η πολιτική προστασία.

Σε σχέση, εξάλλου, με την κεντρική πολιτική σκηνή, σημειώνει με νόημα πως ο μόνος δρόμος επιβίωσης και κυρίως πολιτικής χρησιμότητας για το ΚΙΝΑΛ περνά μέσα από την πολιτική του αυτονομία και τη διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Αντιμετώπισε με ανεπάρκεια τις… στραβές»

-Κατηγορείτε την Ρένα Δούρου για τις φυσικές καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι και για τα προληπτικά έργα που δεν έγιναν για την αποφυγή τους. Εσείς τι κάνατε για να τα αποτρέψετε όντας πάνω από δέκα χρόνια Νομάρχης Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής;

«Η κυρία Δούρου ελέγχεται διότι στη “βάρδια” της έτυχαν όχι μία και δύο, αλλά πολλές “στραβές” – για να χρησιμοποιήσω έναν όρο από τις δικές της συνεντεύξεις – τις οποίες αντιμετώπισε με ανεπάρκεια.

Στην περίπτωση της Μάνδρας παρέλαβε ώριμη αντιπλημμυρική μελέτη το 2014 και δημοπράτησε με απευθείας ανάθεση το 2018. Στην πυρκαγιά στο Μάτι ήταν εξαφανισμένη όλη ημέρα και εμφανίστηκε στις 11.30 τη νύχτα σε fake σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παριστάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα, ενώ ο κόσμος ήταν εγκλωβισμένος στη θάλασσα και μετρούσαμε νεκρούς. Επομένως δεν ξέρω εάν έχει – και ποιες – ποινικές ευθύνες -ήδη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση στο Μάτι- όμως πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και μάλιστα πολύ σοβαρές. Γι’ αυτό άλλωστε έχει καταδικαστεί αμετάκλητα, ανεξάρτητα από την πορεία του ποινικού σκέλους, στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, καλά κάνετε και ρωτάτε διότι και εσείς όπως και ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι η Νομαρχία της Αθήνας της οποίας ήμουν επικεφαλής επί οκταετία (2003-2010) δεν είχε καμία σχέση με την Ανατολική και Δυτική Αττική που αποτελούσαν ξεχωριστές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, με δικές τους υπηρεσίες, δικό τους προϋπολογισμό, δικό τους πρόγραμμα έργων και φυσικά δικό τους αιρετό νομάρχη.

Από το 2011 και έπειτα, στη θητεία μου ως Περιφερειάρχης Αττικής διάρκειας 3,5 ετών, οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι διαχειρίστηκα αποτελεσματικά κάθε κρίση που παρουσιάστηκε με αυτοπρόσωπη παρουσία στις δύσκολες στιγμές. Ειδικά και σε ό,τι αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, που ως αρμοδιότητα πέρασε στις αιρετές περιφέρειες το 2011 με τον νόμο του Καλλικράτη, εκπονήσαμε έργα και μελέτες άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ από κάθε πηγή χρηματοδότησης παραδίδοντας στον επόμενο- εν προκειμένω στην κυρία Δούρου- ένα μεγάλο σε εξέλιξη πρόγραμμα για να αντιμετωπιστούν προβλήματα και ελλείψεις δεκαετιών στην Αττική».

-Η κυρία Δούρου υποστηρίζει πως επί των ημερών της έγιναν πολλά έργα υποδομών, τα οποία δεν είχαν γίνει επί χρόνια, κι όχι βιτρίνας. Συμμερίζεστε την εκτίμησή της;

«Το 55% των δαπανών που πραγματοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Αττικής για έργα από ίδιους πόρους είναι για έργα οδοποιίας και αναπλάσεων και το 10% για έργα αντιπλημμυρικά. Αυτό νομίζω ότι είναι αρκετό για τις προτεραιότητες της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας, που δυστυχώς διαχειρίστηκε το πλεόνασμα που της κληρονομήσαμε αλόγιστα και ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα ήδη να έχει ενεχυριάσει όλα τα έσοδα για έργα και δράσεις, αρκετά εκ των οποίων είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας».

«Μαραθώνιος, όχι σπριντ»

 -Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και πού θα δώσετε έμφαση τις πρώτες 100 ημέρες στην περίπτωση εκλογής σας;

«Η προσπάθεια να ξαναγυρίσει η Περιφέρεια Αττικής στην κανονικότητα, μετά τα πέντε χρόνια υστέρησης που μεσολάβησαν, απαιτεί αναδιοργάνωση και ανασχεδιασμό σε βάθος, επαναξιολόγηση δράσεων και επαναπρογραμματισμό σε πολλούς τομείς όπως είναι η διαχείριση των αποβλήτων, η οικονομική διαχείριση, το πρόγραμμα έργων, η πολιτική προστασία. Επομένως πρόκειται περί μιας προσπάθειας που περισσότερο θυμίζει μαραθώνιο παρά σπριντ και εκτείνεται σχεδόν σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής ως θεσμού της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης».

-Έχει μέλλον το ΚΙΝΑΛ ή θα πέσει θύμα της πόλωσης που δημιουργούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Διακρίνετε πρόβλημα ετεροπροσδιορισμού του με την έννοια πως τα μισά στελέχη του, σχηματικώς μιλώντας, βλέπουν με θετικό μάτι το ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα τη ΝΔ;

«Ο μόνος δρόμος επιβίωσης και κυρίως πολιτικής χρησιμότητας για το ΚΙΝΑΛ περνά μέσα από την πολιτική του αυτονομία και τη διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Loading

Play